Het balansmodel van Belsky

Op basis van praktijkervaring en onderzoek naar de etiologie van kindermishandeling, onderzocht Belsky de determinanten van individuele verschillen in ouderlijk functioneren.
Ga snel naar...

Belsky formuleerde een proces model van competent ouderschap op basis van de analyse van de factoren die uit dit onderzoek naar voor kwamen. Het model bepaalt dat ouderlijk functioneren beïnvloed wordt door een hoeveelheid aan factoren, het is een samenspel van factoren eigen aan het kind, de ouder en de sociale omgeving. Het opvoedkundig handelen van de ouder staat centraal in het model en werkt als een bufferend systeem op alle factoren van de opvoeding. 

model van Belsky

 

Auteur?

Jay Belsky, Amerikaans Professor in de Ontwikkelingspsychologie en onderzoeker op het vlak van ontwikkeling en ouderschap in de USA en de UK.

Theoretische basis?

Ecologische visie op opvoeding.

Wetenschappelijke onderbouwing?

Belsky ontwikkelde zijn proces-of-parenting model in 1984 op basis van de analyse van onderzoek naar het ontstaan van kindermishandeling. Het model van Belsky was zeer innoverend en heeft sinds zijn publicatie heel wat onderzoek in gang gezet. Het model heeft de tand des tijds doorstaan en recent werd door een onderzoeksgroep uit Pittsburg (Taraban & Shaw) een uitbreiding van het model voorgesteld op basis van huidig gangbare theorie en onderzoek.

Nog niet gevonden wat je zocht?
Vraag het aan team EXPOO
Medewerkers van team EXPOO kijken lachend naar de camera

Het team van EXPOO (Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien) biedt betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. Heb je vragen of suggesties, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Team EXPOO