Cultuursensitieve gezinsondersteuning

Interessante websites: cultuursensitieve gezinsondersteuning

Vind websites met meer informatie en inspiratie.

Kenniscentrum Gezinswetenschappen

Opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning zijn centrale thema's van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee.

Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen ijvert voor levensbeschouwelijke dialoog, interculturele ontmoeting en een passende begeleiding voor alle gezinnen, ongeacht hun herkomst of samenstelling. In die zin is diversiteit vaak een thema van hun projecten. 

Je vindt op hun site voorbeelden van opmerkelijke en/of lopende projecten, publicaties en activiteiten over deze thema's.

 

Kennisplatform Inclusief Samenleven

Kennisplatform Inclusief Samenleven doet onderzoek, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten over vraagstukken rond integratie, migratie en diversiteit. En deelt deze informatie actief met beleidsmakers bij gemeenten en andere overheidsinstellingen, politici, professionals werkzaam bij maatschappelijke organisaties, migrantenorganisaties en het bedrijfsleven.

Doel van KIS is een fundamentele bijdrage te leveren aan een pluriforme en stabiele samenleving. De onderwerpkeuze bepaalt het platform door eigen kennis en inzicht én door de kennisbehoefte vanuit het werkveld en de samenleving.

Op het Kennisplatform Inclusief Samenleven vind je tal van tools: methodieken, draaiboeken, e-learning, publicaties,...

In het overzicht kan je zoeken naar tools rond diversiteitsensitief werken. Gebruik de filters om een tool te vinden die bij jou past.

Trefpunt Odi

Trefpunt Odi, waar culturele diversiteit en hulpverlening elkaar ontmoeten.

Trefpunt Odi, in het verleden bekend als Pigmentzorg, is een verzamelplaats (Trefpunt) over diversiteit (Odi) in de hulpverlening.

Doorheen 10 verschillende thema’s biedt Trefpunt Odi je antwoorden op vragen zoals:

In de toolbox vind je instrumenten, publicaties, websites en organisaties die je informeren en inspireren. Bovendien wijzen ze je de weg naar relevante vormingen & sprekers.

Trefpunt Odi ondersteunt jou - als hulpverlener, beleidsmedewerker of opleider - met materialen om hulpverlening op maat te bieden in jouw cultureel diverse praktijk.

dOT

dOT, dat zijn de Ondersteuningsteams.

Vier regionale teams die samen een punt maken van diversiteitsgevoelig werken in de Jeugdhulp.

dOT ondersteunt alle betrokken partijen in het hulpverleningstraject.

Hun kerntaken bestaan uit een helpdesk,  individuele  ondersteuningstrajecten,  groepswerk op maat en een open vormingsaanbod.

Ella vzw

Ella VZW staat voor het kruispunt van gender en etniciteit. ella maakt actief werk van kruispuntdenken in alle sectoren: de vrouwenbeweging, verenigingen van etnisch-culturele minderheden, het ruime middenveld, het onderwijs, het sociaal werk, zorg & welzijn, het jeugdwerk, justitie, …
Ella verwijst naar de meisjesnaam van Sojourner Truth, een van de zwarte feministes wiens strijd tegen de slavernij, voor burgerrechten én voor vrouwenrechten de basis vormde voor wat later gekend zou worden als ‘intersectionaliteit’.