Agressie

Interessante websites over omgaan met agressie

Ontdek websites met heel wat informatie over omgaan met agressie.

ICOBA

ICOBA is een kennis- en expertisecentrum rond grensoverschrijdend en agressief gedrag voor de Vlaamse social profit. Ze stimuleren en ondersteunen organisaties om dit thema structureel en integraal aan te pakken.

CAW Slachtofferhulp

De medewerkers van Slachtofferhulp helpen mensen met de verwerking van een schokkende gebeurtenis.

Ze luisteren naar je verhaal, horen hoe het nu met je gaat en geven informatie en duiding bij gevoelens en stress. Ze ondersteunen je en geven tips over hoe je kunt omgaan met verlies, stress of trauma. Slachtofferhulp biedt een integrale begeleiding en emotionele ondersteuning bij het verwerkingsproces. Je kan bij ons terecht om te praten over wat je overkomen is. Je krijgt uitleg over wat mogelijke reacties zijn en hoe een verwerkingsproces verloopt.

Sorrybox

De Sorrybox verzamelt allerlei methodieken, visieteksten, ideeën, … waarmee je aan de slag kan om herstelgericht te werken. 

Naast het luik ‘ik wil iets goed maken’ dat zich meer richt op de jongeren zelf, is dit een plek waar je als opvoeder, leerkracht, ouder, directie, … dieper kan graven naar andere ideeën, nieuwe methodieken, visieteksten rond herstel, … 

De methodieken zijn opgedeeld volgens leeftijd, soort methodiek en sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau.

Rustbox

De rustbox helpt kinderen, jongeren en hun begeleiders om 'rustig' te blijven of te worden.
Met deze theoretisch onderbouwde tool reguleer je het stressniveau en verlaag je de spanningsopbouw bij kind, jongere en begeleider. Via de rustplanner en de rustotheek krijg je zicht op triggers en mogelijke rustgevers. Zo werk je richting een “kalm brein” en voorkom je conflict en agressie.

Omgaan met vrijheidsbeperkende maatregelen

Dit platform ondersteunt je om vrijheidsbeperkende maatregelen als afzondering en fixatie te vermijden. Voor situaties waarin deze maatregelen het laatste redmiddel zijn, ondersteunt dit platform je om afzondering en fixatie bewust, veilig en humaan toe te passen. Als basis dienen de de multidisciplinaire richtlijnen (MDR) over afzondering en fixatie van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

Departement Zorg

Het Departement Zorg heeft op zijn website heel wat informatie over vrijheidsbeperkende maatregelen: van preventie tot kwaliteitsvolle toepassing.

Je vindt er informatie over  het begrippenkader, regelgeving, infrastructuur, inspectie, wetenschappelijk onderzoek, vorming, registratie,...

Grenswijs

Met Grenswijs stel je een beleid op voor agressie, pesten én seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of positief gezegd: deze tool helpt je bij een beleid rond psychische, emotionele en lichamelijke integriteit. 

Gezondheid en wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft als doel patiënten en burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie en is ontwikkeld in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap. Ontdek het artikel Eerste hulp bij agressief gedrag