Event

Tweedaags event rond de participatie van jonge kinderen in de jeugdhulp

Wat is het?

Als afsluiting van het Erasmus+ project Panda organiseren Opgroeien en Arteveldehogeschool op 27 en 28 juni een tweedaags event in Brussel. Het aanbod van lezingen, workshops, praktijkbezoeken en kans tot netwerken versterkt de stem van jonge kinderen in de jeugdhulp. 27 juni is de Vlaamse dag en 28 juni de Europese dag (Engelstalig). Je kan inschrijven voor één of twee dagen.

Wat zal je leren?

Het belang van participatie van kinderen en jongeren in de jeugdhulp is voor hulpverleners een evidentie. Kinderen hebben het recht om hun mening te geven over wat er gebeurt in hun leven. Hun stem dient gehoord te worden. 

Maar wat met jonge kinderen? Hoe doe je dat dan? Wat zijn drempels? Hoe balanceren tussen bescherming en participatie? En wat kunnen beleid en organisatie betekenen met het oog op een gedragen participatieve hulpverlening? 

In het Erasmus+ Panda/Reacchproject zochten praktijkwerkers, organisaties, beleidsmedewerkers en academici uit Vlaanderen, Noord-Ierland, Noorwegen en Spanje hoe de participatie van jonge kinderen te versterken. Opgroeien en Arteveldehogeschool nodigen je uit op het slotevent van het project om je te laten proeven van hun bevindingen.

Het programma

Programma 27 juni | Nederlandstalig

09u00  Onthaal met koffie en thee
09u25    Verwelkoming door Bruno Vanobbergen, waarnemend administrateur-generaal Opgroeien
09u45 Participatie van kinderen, een grondbeginsel van het Kinderrechtenverdrag door Caroline Vrijens, kinderrechtenecommissaris
10u10 Voorstelling Pandaproject
10u40 Pauze
11u00 De theorie in de praktijk | Panelgesprek
12u15 Lunch
13u15 Workshop reeks 1
14u15 Pauze
14u30 Workshop reeks 2
15u30 Netwerkmoment met hapje en drankje

Programme June 28 | English spoken 

9 a.m. Registration and welcome coffee/tea
9.30 a.m.            Welcoming
9.45 a.m. Participating of young people: a policy perspective by Bruno Vanobbergen, acting administrator-general Opgroeien (agency Growing Up)
10.05 a.m. Engaging with children in a meaningful way to fulfill their rights by Caroline Vrijens, Flemish Commissioner of Children's rights
10.25 a.m. Social work home visits to children and families. Insights from law, policy and practice by Karen Winter, Professor of Children's Social Care, Queens's University Belfast.
11.05 a.m. Coffee/tea break
11.20 a.m.                 Impact of the local context on children's participation | Panel discussion
12.15  Lunch
1.15 p.m. Workshops 1
2.15 p.m. Coffee/tea break
2.30 p.m. Workshops 2
3.30 p.m. Networking with drinks and bites

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
27/06/2023 - 28/06/2023 9u00 - 16u30 Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel

Organisator

Opgroeien

Datum

Binnenkort nieuwe data

Prijs

Gratis

Locatie

Binnenkort nieuwe locaties

Thema's

Participatie
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Virna Saenen
Virna Saenen
Beleidsmedewerker
Ook interessant