Opleiding

Pimento versterkt wie met jongeren werkt

Wat is het?

Ben je leerkracht, jeugdwerker, jongerenbegeleider, leidinggevende?
Ontdek dan de vormingen en methodieken van Pimento voor kinderen, jongeren en hun begeleiders rond thema’s die méér dan ooit belangrijk zijn voor iedereen die met (jonge) mensen werkt!

Wat zal je leren?

Kies uit een breed aanbod rond de thema's

  • weerbaarheid en pesten
  • teambuilding
  • relaties en seksualiteit
  • jongerenparticipatie
  • identiteit, zingeving en keuzes maken

Het programma

Teambuilding

Elkaar beter leren kennen? Een hechter team of een sterkere (klas)groep vormen? Dieper ingaan op hoe ieder zich in groep gedraagt en wie welke rol op zich neemt? Alles kan: van samenwerkingsopdrachten en vertrouwensspelen tot kennismakingsbabbels en diepgaande gesprekken.

Relaties en seksualiteit

Jongeren die een degelijke seksuele opvoeding krijgen, maken zelfbewustere keuzes, lopen minder risico op onder andere soa’s en seksueel grensoverschrijdend gedrag (als slachtoffer of als pleger) én zijn gelukkiger in hun relaties. Redenen te over dus om relaties en seksualiteit bespreekbaar te maken.

Participatie

Jongeren zijn leefwereldexperten. Zij weten dan ook het best wat van jouw organisatie een straffe en jongerenvriendelijke plaats maakt. Zie je in jongeren een sterke partner om het welzijn van andere jongeren in jouw organisatie te verbeteren? Vind je hun kijk op jouw organisatie, thema’s, producten en toekomstplannen waardevol? Pimento steunt jou in al jouw participatieplannen.

Participatie om de participatie? Daar geloven we niet in. Wel in een helder doel en een duidelijke visie. Participatie van jongeren moet in eerste instantie iets opleveren voor de organisatie. Maar ook voor de betrokken jongeren. Dat is hét startpunt van elk participatietraject. 

Pesten en weerbaarheid

Waar ligt de grens tussen een onschuldig plagerijtje en pestgedrag? Hoe herken je de signalen? En hoe ga je ermee om? Hoe kan je voor jezelf en anderen opkomen? Waarom pesten pesters eigenlijk? Of je nu jong bent of al wat ouder, groepslid of begeleider, leerling of leerkracht, … Sneller én beter leren inspelen op pestgedrag is de beste manier om het te voorkomen.

Identiteit, zingeving en keuzes maken

Even stilstaan en weer doorgaan: we maken tijd om te werken aan persoonlijke groei. Verschillende vaardigheden zien we daarbij als ingangspoorten. Weerbaarheid en zelfinzicht staan overal centraal. Je kiest zelf welke ingangspoort in welke groep het meest interessant is en op welke pijler(s) je de focus wilt leggen.

Over de organisator

Pimento is sinds januari 2018 de nieuwe naam van Jong & Van Zin. Als expertisecentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen geloven we sterk in levenslang groeien. 

Organisator

Pimento

Prijs

afhankelijk van aanbod

Locatie

Online
Ook interessant