Webinar

Omgaan met verontrusting rond minderjarigen

Wat is het?

Wat is verontrusting? Hoe kan je ermee omgaan? Wie kan je contacteren? Wie vaak in contact komt met minderjarigen en hun gezinnen, wordt soms geconfronteerd met signalen dat het niet goed gaat met het kind of de jongere. Dat kan gaan van een vaag buikgevoel dat er iets schort tot heel ernstige signalen van misbruik of mishandeling. Je wil hulp inschakelen of minstens met iemand kunnen praten over de signalen die je opvangt. Waar kan je dan terecht? De jeugdhulp in Vlaanderen is een rijk en divers landschap, het is echter ook een heel complex landschap omdat er zoveel spelers zijn.  

Als arts, verpleegkundige of vroedvrouw maak je kennis met het jeugdhulplandschap in Vlaanderen op een heel praktijkgerichte manier

Wat zal je leren?

Tijdens deze webinar leer je heel praktijkgericht omgaan met verontrusting bij minderjarigen. Met concrete voorbeelden leer je wat verontrusting is en hoe je daarmee kan omgaan. Je krijgt concrete handvaten waar je terecht kan met je vragen, welke hulp er allemaal beschikbaar is en wat je kan doen om die hulp in te schakelen.  

De theorie wordt beperkt tot het strikte minimum, de bedoeling is vooral dat je na de infosessie praktisch aan de slag kan met minderjarigen waar jij je ernstig zorgen over maakt.  

Voor dit webinar werd accreditering aangevraagd. 

Het programma

  • Wanneer zet je de stap naar jeugdhulp? 
  • Hoe kan je jeugdhulp aanvragen? 
  • Welke soorten jeugdhulp zijn er?  
  • Wat moet je doen als de minderjarige en zijn gezin geen hulp willen of als de situatie echt heel onveilig is voor minderjarige?  
  • Wat is het verschil tussen vrijwillige en gedwongen hulp? 
  • Hoe kom je in de gedwongen jeugdhulp terecht?  
  • Wat doe je in een crisissituatie of bij acuut gevaar voor de minderjarige?  

 

De datum van deze webinar wordt nog gewijzigd. Binnenkort wordt deze bekendgemaakt.

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
24/09/2024
20u00 - 21u30 Online via video

Organisator

Opgroeien

Datum

24/09/2024 20u00 - 21u30

Prijs

gratis

Locatie

Online via video
Ook interessant