Opleiding

Initiatie chatten of chathulp

Wat is het?

Is het voor jou niet altijd duidelijk waar de grens ligt tussen chatten en chathulp? 

Chatten kan meer zijn dan zomaar wat berichtjes heen en weer sturen. In deze initiatie ‘Chatten of Chathulp’ maak je kennis met de eigenheid van chatten in de jeugdhulpverlening, leer je welke voorwaarden nodig zijn voor chathulp en krijg je wat theoretische en methodische achtergrond. Je gaat ook zelf aan de slag aan de hand van oefengesprekken, gebaseerd op je eigen werkpraktijk.

Wat zal je leren?

Chat je regelmatig met jongeren via WhatsApp, Messenger, andere sociale mediakanalen of een beveiligd chatprogramma? Evolueert een kort contact tussendoor soms naar een volwaardig hulpverleningsgesprek? Of is chat misschien een kanaal waarmee jongeren een eerste contact kunnen leggen met je organisatie? 

In deze initiatie ‘Chatten of chathulp’ leer je hoe je chat kan gebruiken bij eenmalige gesprekken of tijdens hulptrajecten. Via de e-learning krijg je theoretische en methodische achtergrond over de eigenheid en meerwaarde van chatten, waar tijdens de initiatie-dag over gereflecteerd wordt. Er wordt tijdens die dag geoefend via het voeren van chatgesprekken gebaseerd op herkenbare situaties uit je eigen werkpraktijk. 

De inhoud van de initiatiedag wordt afgestemd op de noden van de deelnemers

Het programma

De initiatie verloopt in 2 delen

  • een e-learningmodule die je onderdompelt in de eigenheid, de meerwaarde en de methodiek van chathulp
  • een online trainingsmoment waarbij je reflecteert over de theorie en concreet aan de slag gaat met casussen uit je eigen werkpraktijk.

Praktisch en inschrijven

Maximum 20 deelnemers per reeks. 

De initiatie richt zich tot alle professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn. De kostprijs wordt gedragen door het project Bandbreedte. 

Begeleiders van deze opleiding zijn Marie Van der Cam (SAM) en Charlotte Vanbleu (Arteveldehogeschool).

  • Reeks 5: Online - 8 oktober 2024 van 9.30 tot 16.30 uur - schrijf je in
    • Deel 1: E-learning module doorlopen ten laatste op 7 oktober tot 17 uur. 
    • Deel 2: initiatiedag op 8 oktober 2024  

Voor inhoudelijke of praktische informatie kan je terecht bij  bandbreedte@opgroeien.be.

Je kan voor deze opleiding inschrijven tot 14 dagen voor de startdatum. Daarna zal het inschrijvingsformulier niet meer werken. Bij niet voldoende deelnemers (min. 10) wordt de opleiding geannuleerd.  

Meer weten? 

Lees het nieuwsbericht waarom jongeren liever chatten.

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
08/10/2024
9u30 - 16u30 Online via video

Organisator

Opgroeien

Datum

08/10/2024 9u30 - 16u30

Prijs

Gratis

Locatie

Online via video
Ook interessant