Jouw bandbreedte laten groeien?

Dat kan, dankzij de opleidingen en e-learning-modules van SAM steunpunt Mens en Samenleving, UCLL, Arteveldehogeschool of Mediawijs. Deze zijn bedoeld voor professionals die werken met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn, en zijn gratis.
Ga snel naar...

Werk je met kinderen, jongeren en hun gezinnen rond welzijn? Schrijf dan gratis in!

vrouw kijkt in camera met glimlach, thuiswerken aan laptop, opleiding online

Ontdek het overzicht van de geplande trainingen door SAM steunpunt Mens en Samenleving, UCLL en Arteveldehogeschool.

 • Zo is er een aanbod rond digitale competenties. Al deze opleidingen hebben het blended werken als insteek. We focussen hierbij niet uitsluitend op online maar op een combinatie van online en mobiele technologie met face-to-face hulpverlening.
 • Verder is er in 2024 de jaaropleiding mediacoach Jeugdhulp die start voor regio Hasselt.
 • We starten in 2024 ook voor het eerst met een opleiding tot blended hulp coach.

Opleidingen digitale competenties

Overzicht opleidingen rond digitale competenties. Indien niet voldoende deelnemers (min 10) 14 dagen voor de startdatum wordt de opleiding geannuleerd. 

Blended hulpverlenen voor praktijkwerkers

Hoe integreer je online toepassingen - zoals beeldbellen, chat, e-mail, sociale media, apps, tools en websites - in de begeleiding van kinderen, jongeren en gezinnen? Deze opleiding leert je als hulpverlener of sociale professional hoe je de juiste mix vindt tussen online en face-to-face ondersteuning.

Deze opleiding verloopt via blended leren en brengt dus een mix van e-learning en een online en fysiek contactmoment.

 • Online 29 februari 2024 van 9.30 tot 12.30 uur + fysiek op 7 maart 2024 in Gent van 9.30 tot 16.30 uur - schrijf je in

Inzetten van onlinehulp-apps

Deze workshop van een halve dag leert je professioneel aan de slag gaan met mobiele en webapplicaties. Op maat van de deelnemers wordt besproken welke apps relevant kunnen zijn, op basis van praktijkervaring en doelgroep. 

Training beeldbellen

Hoe laat je beeldbelgesprekken kwalitatief en zonder al te veel stress verlopen? Hoe kies je een applicatie die voldoet aan alle veiligheids- en privacy-voorwaarden? En waar zit nu precies die meerwaarde voor jongeren, gezinnen en voor jezelf als hulpverlener? 

Tijdens deze online training gaan we stap voor stap aan de slag met beeldbellen. Je maakt kennis met de beeldbelmethodiek, je wordt geïnspireerd door tools die je tijdens het beeldbellen kan inzetten en je leert beeldbellen inzetten in je begeleidingen en op maat van je doelgroep. 

 • online op 8, 22 en 29 februari 2024, telkens van 9 tot 12.30 uur - inschrijven niet meer mogelijk
 • online op 19 en 26 april 2024, telkens van 9u30 tot 12 uur - schrijf je in

Initiatie chatten of chathulp

Is het voor jou niet altijd duidelijk waar de grens ligt tussen chatten en chathulp? 

Chatten kan meer zijn dan zomaar wat berichtjes heen en weer sturen. In deze initiatie ‘Chatten of chathulp’ maak je kennis met de eigenheid van chatten in de jeugdhulpverlening, leer je welke voorwaarden nodig zijn voor chathulp en krijg je wat theoretische en methodische achtergrond. Je gaat ook zelf aan de slag aan de hand van oefengesprekken, gebaseerd op je eigen werkpraktijk.

Training e-mailhulp

Als hulpverlener stuur je dagelijks, vaak tussendoor, mails. E-mail is een prima middel om informatie door te sturen en om af te spreken. Maar wist je dat je met e-mail ook echt jongeren en gezinnen kan ondersteunen? Je kan empathie, nabijheid en hulp bieden met woorden. 

In de tweedaagse online training e-mailhulp leer je via de e-mailhulpmethodiek hoe je je dagelijkse mails kan verbeteren zodat ze meer toegankelijk, ondersteunend en duidelijker zijn voor jongeren, gezinnen en hun netwerk.

 • online op 14 en 21 maart 2024, telkens van 9.30 tot 16.30 uur - schrijf je in

Opleiding online informeren

Hoe geef je vorm aan online content voor je website, sociale mediakanaal of nieuwsbrief? In de training Online informeren zetten we je op weg. Ontwikkel je als jeugdhulpprofessional informatie voor een website, sociale media of e-nieuwsbrief? Leer meer over weblezen, do's en don'ts voor webschrijven en kaders om online content toegankelijk te maken voor alle kinderen, jongeren en gezinnen. Kies in 2024 voor één van de volgende data:

 • fysiek in Brussel op 18 april 2024, van 9u30 tot 12u30 - schrijf je in
 • fysiek in Antwerpen op 12 november 2024, van 9u30 tot 12u30 - schrijf je in

Sociale media inzetten

Sociale media zijn alomtegenwoordig in het leven van jongeren. Deze tweedaagse training leert je hoe je sociale media kan inzetten bij het ondersteunen van jongeren, gezinnen en hun context.  Je gaat ook concreet aan de slag om een sociaal mediaplan op te starten voor je eigen team of organisatie. De opleiding bestaat uit een volledige dag fysieke opleiding en een halve dag online. In 2024 kan je kiezen uit twee reeksen:

 • fysiek in Leuven (VAC) op 20 februari 2024 van 9.30 tot 16.00 uur + online op 5 maart 2024 van 13.30 tot 16 uur - inschrijven niet meer mogelijk
 • fysiek in Gent (VAC) op 16 mei 2024 van 9.30 tot 16 uur + online op 23 mei 2024 van 13.30 tot 16 uur - schrijf je in

Lerende netwerken

Lerend netwerk.

Lerend netwerk Blended aan de slag met jongeren, gezinnen en hun context

Gebruik je regelmatig online communicatiekanalen zoals chat, e-mail en beeldbellen met jongeren, gezinnen en hun context? Gebruik je online tools en apps en wil je hier nog meer over weten? Ben je op zoek naar tips en ideeën om de juiste communicatiemix te vinden in bepaalde situaties?  Of wil je graag advies over hoe je je collega’s kan enthousiasmeren om dit ook te doen?

In dit lerend netwerk inspireer je anderen en word je zelf ook geïnspireerd.

 • Voorlopig nog geen nieuwe bijeenkomsten gepland

Blended hulp coach

Overzicht opleiding blended hulp coach

Word blended hulp coach

Stimuleer het gebruik van digitale toepassingen in je organisatie

Als blended hulp coach ben je een inspirator en motivator. Je helpt je collega's met vragen en je implementeert blended hulpverlening in je organisatie. Deze vierdaagse opleiding geeft je de vaardigheden om als blended hulp coach aan de slag te gaan.

De opleidingsdata zijn:

 • dag 1: fysiek in Brussel (Opgroeien) op 19 november 2024 telkens van 9.30 tot 16.30 uur
 • dag 2: fysiek in Brussel (Opgroeien) op 3 december 2024 telkens van 9.30 tot 16.30 uur
 • dag 3: fysiek in Brussel (Opgroeien) op 14 januari 2025 telkens van 9.30 tot 16.30 uur
 • dag 4: fysiek in Brussel (Opgroeien) op 4 februari 2025 telkens van 9.30 tot 16.30 uur

Opleiding Mediacoach Jeugdhulp

Jongeren maken selfie met smartphone

Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid, lanceerde een nieuwe mediacoach opleiding speciaal voor professionals uit de jeugdzorgsector.

In negen sessies, verspreid doorheen het jaar, word jij gecoacht tot aanspreekpunt in je organisatie voor alles betreffende digitale media en mediawijsheid. Want als je tegenwoordig met jongeren werkt, dan moet je wel mee zijn met wat er online leeft.

In 2024 wordt deze gepland te Hasselt (VAC) uitgezonderd de start en afsluit dag.

 • 14/03/2024: Startdag te Brussel
 • 19/04/2024: Mediagebruik en online kansen
 • 08/05/2024: Sociale media en online relaties + Weerbaar online: wat als het online misloopt?
 • 14/06/2024: Communiceren met (sociale) media + productie
 • 06/09/2024: Nieuws- en reclamewijsheid + intervisie
 • 18/10/2024: Digitale inclusie en digitale balans
 • 29/11/2024: Toonmoment - presentatie van jouw project
 • 12/12/2024: Afstudeerdag te Brussel
Ontdek de opleiding mediacoach