Opgroeien wil kennis en inzichten over kwaliteitsvolle en onderbouwde werkwijzen om kinderen, jongeren en gezinnen te ondersteunen en te begeleiden bij elkaar brengen en nuttig maken voor professionals en beleid. Deze gloednieuwe databank is in volle ontwikkeling.

Over de databank
Met deze databank dragen we bij tot kansrijk opgroeien voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Samen met wetenschap en praktijk brengen we kennis samen en leren we wat werkt. Zo wordt vakmanschap en professionalisering van het werkveld versterkt in functie van kwaliteitsvolle dienst- en hulpverlening.
Meer over de databank

Methodisch en onderbouwd werken
Het beschrijven van je praktijk helpt om hierover te reflecteren en nieuwe kennis op te doen over wat werkt en waarom. Interventies of programma's kunnen vanuit de praktijk of vanuit theorieën ontwikkeld zijn. Deze die in de praktijk zijn ontwikkeld, verrijk en verbeter je door onderbouwd te werken en gebruik te maken van bestaande vakkennis of wetenschappelijke inzichten.
Meer over methodisch werken
Uitgelicht

- Praktijk
- Beschrijving
KOMPAS+
KOMPAS+ zorgt voor coördinatie en voortgang van de hulpverlening en een intensieve samenwerking tussen de verschillende betrokken organisaties in het voorkomen en stoppen van jeugddelicten door minderjarigen met diverse problemen.

- Praktijk
- Beschrijving
Multidimensionele familietherapie (MDFT)
Voor gezinnen waarbij ouders en jongeren in een negatieve spiraal zitten en daar niet zelf uit kunnen komen en waar uithuisplaatsing van de jongere dreigt, kan multidimensionele familietherapie (MDFT) worden ingezet.

- Oproep
Zelf een praktijk indienen?
Gebruik je zelf een interessante methodiek of heb je een veelbelovende praktijk ontwikkeld? Maak je kenbaar en inspireer anderen in Vlaanderen en Brussel.