De dag van Kind en Gezin-verpleegkundige Dominique Cuyvers

Dominique Cuyvers, glimlachend in de zetel met een klein jongetje op haar schoot

Kind en Gezin telt meer dan 700 verpleegkundigen. Samen ondersteunen ze elk jaar meer dan 60.000 pasgeboren baby’s in Vlaanderen en Brussel. Dominique is een van hen. “Ik hoor regelmatig: ‘Zo wegen en meten, dat moet toch fijn zijn!’ Ik benadruk dan altijd dat ik zoveel meer doe.”

Verpleegkundige Dominique: Als je open bent en oprecht luistert, durven ouders hun bezorgdheden delen.

2020: Jaar van de Verpleeg- en Verloskundige

200 jaar geleden werd de Britse verpleegkundige Florence Nightingale geboren, een van de grondleggers van de moderne verpleegkunde. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie om 2020 uit te roepen tot Jaar van de Verpleeg- en Verloskundige.

Dominique Cuyvers (43)

  • Verpleegkundige voor Kind en Gezin in Midwest-Limburg sinds 2013
  • Het consultatiebureau van Heusden-Zolder is al 5,5 jaar haar vaste stek
  • Werkte eerder 10 jaar als winkelmanager
  • Ging op haar 32ste verpleegkunde studeren

Jouw job ziet er sinds de coronacrisis ongetwijfeld ook anders uit?

“Zeker, mijn job kreeg een heel andere invulling. Door de focus op vaccinaties en de gehoortest, ben ik - net als alle andere verpleegkundigen van Kind en Gezin - super veel beginnen bellen voor consulten en ondersteuning. Teleconsulten, beeldbellen, you name it! Ik hang uren aan de lijn met ouders. Daarnet nog met een mama van 3 kinderen, een baby’tje, een peuter en een kindje in de lagere school. Ze werkt, verzorgt en is thuis-juf. Ik vind het niet meer dan normaal dat ik ook even de tijd neem om te luisteren hoe het gaat, en te zeggen dat ik respect voor haar heb en voel dat de kinderen de tijd van hun leven hebben.”

“Meten en wegen viel weg en dat is iets waar ouders wel naar uitkijken. Ik krijg dus best wat foto’s van baby’s op de weegschaal thuis en dan geef ik dat gewicht in ons opvolgsysteem in en stuur ik een foto terug zodat de ouders de curve van hun kindje mee kunnen opvolgen. Het is voor ouders altijd leuk dat ik hen kan tonen dat hun kindje goed groeit op zijn eigen tempo, op zijn eigen ‘curve’.”

Hoe ervaren gezinnen deze periode? Wat vangen jullie zoal op?

“Als verpleegkundige zie ik alle ouders en alle gezinnen. Daar waar het goed gaat, zorgt deze coronatijd voor een hechte band, quality time en uitstapjes in de buurt. Maar er zijn ook gezinnen waar het moeilijk loopt, en daar gaat het nu soms nog veel moeilijker.”

“Ik ben daarom echt heel blij dat ik in een multdisciplinair team kan werken. Zo kreeg ik zondagavond een telefoontje van een mama. Het was goed dat ze contact nam, want de situatie was echt ernstig. Ik heb meteen mijn collega’s ingeschakeld. Het is een enorme verrijking dat ik die zorgen kan delen met de gezinsondersteuner, sociaal werker en psychopedagoog van ons team. Dankzij hen kon die mama die week nog terecht bij Reling, een vorm van psychische thuisbegeleiding.”

Dominique: Ik ben ook wel heel blij dat we de ouders sinds begin april weer kunnen zien in het consultatiebureau. Hoe meer zittingen ik kan doen, hoe liever!

Benieuwd hoe een werkdag van Dominique eruitziet?

8.30 uur

“Ik neem, samen met 2 andere collega’s in ons team, de rol communicatie op. Daarom bekijk ik elke morgen eerst snel de nieuwsberichten van de dag. Verschijnt er een interessant artikel? Dan stuur ik dat door naar de mailbox van ons team.”

9.00 uur

“Tijd om wat achterstallige administratie aan te pakken, zoals een verslag van een huisbezoek afwerken en e-mails beantwoorden.”

9.30 uur

“Normaal gezien heb ik op woensdag mijn vast consultatiemoment. Omdat het deze week krokusvakantie is, gaat dat niet door. Ik spring even bij voor onze gezinsondersteuner Tina, en ga in haar plaats met een jonge mama mee naar een overleg met het OCMW. De redenen waarom gezinnen aankloppen bij het OCMW zijn heel verschillend. Het kan te maken hebben met huisvesting, nood aan een leefloon, budgetbegeleiding, rechtsbijstand, thuiszorg … of een combinatie daarvan.”

Dominique in gesprek met het OCMW en een tienermoeder

11.00 uur

Het consultatiebureau in Heusden-Zolder zit in een gedateerd gebouw. Daarom let ik erop dat de wachtruimte gezellig is aangekleed. De slinger voor Valentijn berg ik terug op tot volgend jaar. Een nieuwe komt in de plaats, om de Week van de Vrijwilliger in de verf te zetten.”

Dominique haalt de kleurrijke slinger dat op het consultatiebureau hing, weg. Op de achtergrond zie je de informatiestand met alle brochures van Kind en Gezin.

11.30 uur

“Samen met gezinsondersteuner Tina (links op de foto hieronder) bespreek ik het overleg met het OCMW van deze ochtend. We spreken af wie wat nog opneemt en overlopen nog enkele andere gezinnen. Tina gaat binnenkort naar een ander team. Ik zal haar zo hard missen! Haar persoonlijke aanpak van elk gezin heeft me altijd geïnspireerd.”

Dominique in gesprek met een collega terwijl ze alles noteert op haar laptop
Dominique en haar collega Tina poseren glimlachend terwijl ze op een tafel in het consultatiebureau zitten.

12.30 uur

“Veel tijd om te lunchen is er meestal niet. Ik eet vaak een appel of koek achter mijn laptop, en dan kan ik er weer tegenaan. In ons consultatiebureau (cb) is er een aparte ruimte waar je even tot rust kan komen, met een snelle koffiepauze bijvoorbeeld. Ik probeer daar tussendoor wel even tijd voor te maken. Ons cb heeft ook een WhatsApp-groepje. Daarin maken we praktische afspraken en delen we leuke dingen met elkaar. Samen vormen we een kleine familie.”

Dominique eet snel een appel
Dominique en Kathleen Vandenput van de afdeling Welzijn en Lokale Economie in de gemeente Heusden-Zolder poseren voor een boom, onderweg naar hun vergadering.

12:40 uur

Kathleen Vandenput (rechts op de foto) komt onverwacht langs. Zij is verantwoordelijke van de afdeling Welzijn en Lokale Economie in de gemeente Heusden-Zolder. Er komt een nieuw Huis van het Kind. Ook ons consultatiebureau zal verbouwd worden. Ik zit samen met onze intersectorale medewerker Ilse in de stuurgroep om Kind en Gezin te vertegenwoordigen. Goed nieuws: de bekendmaking voor de verbouwing hangt uit! Het is nu afwachten of er bezwaren komen. Spannend!”

13.00 uur

In de namiddag ga ik op huisbezoek bij een gezin dat met een aantal opvoedingsvragen zat. Onze psychopedagoog Sanne heeft hen al verder geholpen. Ik bespreek of de info nuttig was en vraag of we nog iets voor hen kunnen doen. Af en toe een extra huisbezoek of telefoontje naar ouders bijvoorbeeld doet zo veel. Als je een open houding aanneemt en oprecht luistert, durven ouders hun bezorgdheden delen en zich blootgeven. Dat raakt met telkens weer.”

15.00 uur

“Na het huisbezoek staan nog 2 gehoortesten bij pasgeboren baby’s op het programma. Met deze test screenen we op aangeboren gehoorafwijkingen. In het begin is het wennen om met andere talen, culturen en gewoontes om te gaan. Maar die diversiteit maakt het net boeiend.”

16.30 uur

“Ik sluit de dag af op huisbezoek bij een gezin waarvan de mama terug aan het studeren is. Best pittig, met 2 kleine kinderen. Het gezin heeft veel kopzorgen. Een motiverend gesprek helpt haar terug wat verder. Er is ook wat bezorgdheid in verband met het oudste kind. Daarom neem ik nadien nog contact op met het CLB.

Ik merk dat (aanstaande) ouders zich meer en meer ongerust of onzeker voelen over het ouderschap. Komt het door de druk van de maatschappij, of omdat ik de signalen sneller herken? Ik weet het niet goed. We zetten bij Kind en Gezin in ieder geval hard in op het psychologisch welzijn van de gezinnen.”

18.00 uur

“De werkdag zit erop. Na een autorit van een half uur, pik ik onze 2 kinderen op bij de grootouders. Mijn werkdag duurt niet altijd zo lang, maar flexibel zijn hoort er wel bij. Je kunt op voorhand nooit voorspellen hoelang een gesprek of huisbezoek zal duren.”

Gerelateerde verhalen