Webinar

Koffie met kennis | Dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen

Wat is het?

Maandelijks verwelkomt EXPOO|Opgroeien experts op de koffie over diverse thema's voor professionals binnen het brede werkveld jeugd- en gezinsbeleid.

In deze nieuwe aflevering van Koffie met Kennis staat de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongvolwassenen centraal.

Wat is er nodig om te voorkomen dat jongeren dak- of thuisloos worden? Hoe kunnen we snel een ondersteuningstraject op maat op zetten indien jongeren toch in deze kwetsbare situatie belanden? Welke kansen kunnen we jongeren geven om hen meer perspectief te bieden op een warme thuis?
 

Wat zal je leren?

In oktober vorig jaar telden 134 organisaties in Antwerpen, Gent, Leuven en de omringende gemeenten wie er dak-of thuisloos is. Op basis van die info en eerdere tellingen, schatten de onderzoekers van de KU Leuven dat er in Vlaanderen net geen 20.000 mensen dak- en thuisloos zijn. Van die 20.000 dak- en thuislozen zijn 5.946 kinderen en jongeren.

Dak- en thuisloosheid is meer dan alleen het ontbreken van een dak boven het hoofd of een eigen thuis. Het is een proces dat vaak langzaam ontstaat, met verschillende signalen en oorzaken. Tijdens deze Koffie met Kennis duiken we dieper in deze verborgen patronen en verhalen.

Van problematische relaties tot krapte op de woningmarkt, we onderzoeken de diverse achtergronden en ervaringen die leiden tot dak- en thuisloosheid onder jongvolwassenen. Door inzicht te krijgen in deze complexiteit, kunnen we effectievere strategieën ontwikkelen om dak- en thuisloosheid te voorkomen en te bestrijden.

Schuif aan bij onze boeiende discussie en laat je inspireren door nieuwe inzichten en perspectieven. Samen kunnen we een verschil maken!
 

Het programma

We gaan in gesprek met volgende experten: 

  • An Rommel - beleidsmedewerker Voorzieningenbeleid, Jeugdhulp Opgroeien
  • Evelien Demaerschalk - wetenschappelijk medewerker, KULeuven LUCAS
  • Jeroen Stuyck - directeur Jeugd- en Gezinszorg, Ter Loke
  • Hanne Suykerbuyk - stafmedewerker, Ter Loke

Over de organisator

EXPOO is het Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien. Je kunt bij EXPOO terecht voor actuele, betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. 

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
31/05/2024
9u00 - 10u00 Online via video

Organisator

EXPOO

Datum

31/05/2024 9u00 - 10u00

Prijs

gratis

Locatie

Online via video
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van EXPOO Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien
EXPOO Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien
Ook interessant