Mediaopvoeding

Interessante websites over mediaopvoeding

Ontdek websites met heel wat informatie en advies over mediaopvoeding, schermtijd, gaming, sharenting ...

Mediawijsheid

Mediawijs is het kenniscentrum voor mediawijsheid en ondersteunt burgers om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen. MediaNest is een initiatief van Mediawijs en partners, en bundelt informatie en tools voor ouders over mediawijs opvoeden.

Digitale leefwereld

Apestaartjaren is een grootschalig tweejaarlijks onderzoek naar de digitale leefwereld van Vlaamse kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Van welke digitale toestellen ze hebben en gebruiken, wat ze daar op doen tot kinderen en jongeren hun mediawijze vaardigheden en attitudes.

Is het internet geschikt voor een baby of kleuter?

Naar televisie of computerscherm kijken of spelen op een tablet is voor een baby of peuter een leuke, actieve bezigheid, net zoals ze het fijn vinden om de contrasten van de mobile te volgen of de inhoud van mama’s handtas te onderzoeken. 

Hun belangstelling en nieuwsgierigheid kunnen bij ouders of begeleiders vragen oproepen.

Ontdek alles over schermtijddigitale balanssharenting en ga samen op ontdekking in de Digitale kinderwereld.

“Hoe kan ik het best met beeldschermen omgaan? Welke programma’s of apps passen bij mijn kind? Is het internet geschikt voor een baby of peuter?”
Mama toont iets dochter op smartphone
Ouder, met vragen over mediaopvoeding

Sexting en grooming

Child Focus gaat dagelijks de strijd aan tegen seksuele uitbuiting. Daar hoort ook info op hun website bij, over sexting en over grooming.

Gaming en schermtijd

De Druglijn, de publieksservice van het VAD, heeft een website pagina over gamen, met een zelftest. 

Toolbox mediaopvoeding

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een dossier en een toolbox over mediaopvoeding.

Wegwijzer digitale media

Mediawijsheid.nl is de betrouwbare wegwijzer in Nederland voor ouders en professionals in veilig en slim gebruik van (digitale) media.

Risico's en kansen

VPN Gids Nederland maakte een dossier samen met experten over kansen en risico's van internet. Naast dit dossier zijn er nog een aantal losse artikels op maat van ouders: