Kwetsbare ouders kunnen zich aanmelden vanaf de zwangerschap. Ondersteuning kan aangevraagd worden voor kinderen t.e.m. het einde van hun secundair onderwijs. Alle aanwezige kinderen binnen het gezin en de ouders worden bij de ondersteuning betrokken.
Een gezin wordt aangemeld bij de Katrol via diverse kanalen (onderwijs, brugfiguren, sociale organisaties en ouders zelf). Indien het gezin na kennismaking beslist om een beroep te doen op De Katrol, krijgt het een vrijwilliger en een ankerfiguur toegewezen. Die vrijwilliger is een student (uit een lerarenopleiding, de opleiding sociaal werk, orthopedagogie, logopedie, gezinswetenschappen…) en hij/zij kreeg een vorming om in De Katrol mee te werken en wordt opgevolgd en gecoacht. De ankerfiguur is de coach van de vrijwilliger en de vertrouwenspersoon van het gezin.
De coaching van de student bestaat uit een wekelijks:
Tweemaal per week krijgt het gezin de student van De Katrol over de vloer en alle kinderen kunnen ondersteuning krijgen. Een begeleiding is gratis en duurt minimaal drie maanden en kan opstarten in oktober of februari. Behalve over school kunnen gezinnen ook vragen stellen over opvoeding, vrije tijd, wonen en andere domeinen. Minimaal 1 ouder dient steeds aanwezig te zijn gedurende de bezoeken van de student.
Na elke ondersteuningsperiode volgt een “evaluatiegesprek” door de ankerfiguur met het gezin. Indien nodig kan in een volgend semester een nieuwe student starten.
De Katrol ontstond in Oostende en werd een vzw in 2004. Mieke Verhulst en Jean-Pierre Markey ontwikkelde deze ondersteuning nadat kwetsbare ouders hulpvragen stelden op de wereldverzetsdag tegen armoede in 2002. De ouders maakten duidelijk dat zij wilden dat hun kinderen het beter zouden stellen dan zijzelf en dat een diploma daarbij zou kunnen helpen. Zij gaven aan dat er teveel gepraat werd over hen in plaats van met hen.
Ondertussen werd vzw De Katrol Oostende erkend als expertisecentrum en zijn er heel wat katrolafdelingen werkzaam in verschillende steden en gemeenten.