Praktijk

Huiswerkklassen

Wat is het?

In Oostende organiseren we al jaren huiswerkklassen voor kinderen die in een kwetsbare omgeving opgroeien. We bieden huiswerkbegeleiding voor kwetsbare lagere schoolkinderen. Vrijwilligers zorgen daarbij voor de huiswerkondersteuning van zo’n 40 kinderen in de wijken Westerkwartier, Vuurtorenwijk en Stene. De kinderen komen naar hier om hun huiswerk te maken met het nodige duwtje in de rug van een vrijwilliger. Ze worden ook bijgestaan in het aanleren van vaardigheden zoals zelfstandig werken, taakspanning, plannen, … . De nadruk ligt niet op het resultaat maar op het aanmoedigen, het tonen van interesse, het stellen van procesgerichte vragen, het stimuleren tot nadenken… .

Ontstaan

Zo’n 18 jaar geleden werd de eerste huiswerkklas opgestart, toen heette het studiepunt. De toenmalige schoolopbouwwerker werkte in die tijd voor het Sociaal Huis van Oostende. Twee jaar later ontstond de 2e huiswerkklas.

Doelstellingen

  • Huiswerkvriendelijk klimaat creëren
  • Meer zelfvertrouwen
  • Leren plannen

Doelpubliek

Kinderen van het 3e tot en met het 6e leerjaar die uit een kwetsbaar gezin komen / die niet op ondersteuning kunnen rekenen thuis. Kinderen zitten op school in 1 van de 3 wijken waar een huiswerkklas is.

Werkwijze

Aanmelding en intake

  • In juni geef ik steeds aan de verschillende scholen door hoeveel kinderen van de school naar de huiswerkklas kunnen komen. De verdeling gebeurt aan de hand van SES-indicatoren
  • Het zorgteam op school selecteert leerlingen die extra ondersteuning kunnen gebruiken.
  • Ouders worden door de zoco, brugfiguur of directeur aangesproken. Tijdens dit gesprek wordt de werking van de huiswerkklas kort uitgelegd en wordt gepolst naar de interesse van de ouders.
  • Als de ouders akkoord gaan, stuurt de school de nodige gegevens door naar de onderwijsopbouwwerker.
  • In augustus / begin september heeft de onderwijsopbouwwerker met alle gezinnen een afspraak / een huisbezoek. Tijdens dit gesprek wordt de volledige werking van de huiswerkklassen uit de doeken gedaan, wordt de huiswerkmap getoond, worden afspraken gemaakt en wordt de inschrijvingsfiche ingevuld.  

Ondersteuning

Aan alle partijen wordt duidelijk gemaakt dat de huiswerkklas geen bijles is. Ouders en/of leerkrachten geven wel geregeld aandachtspunten door. Op die zaken kunnen we dan extra oefenen in de huiswerkklas.

Partnerschappen

De communicatie met de school en de ouders is een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt niet alleen voor elke leerling een huiswerkmap bijgehouden die ze dagelijks aan hun ouders moeten tonen én in de klas aan hun leraar moeten voorleggen, maar gebeurt er ook regelmatig overleg tussen de verantwoordelijke van de huiswerkklas, de brugfiguur, de zorgcoördinator en/of de leerkracht. Met de ouders worden vaak gesprekken aangeknoopt (bv bij het ophalen van hun kind) en is er minstens 1x per schooljaar een huisbezoek. Samenwerking met de scholen en de ouders is noodzakelijk om de onderwijskansen van de kinderen te verhogen.

Rechten

  • Er wordt tijdens het inschrijvingsgesprek ook gesproken over vrijetijdsactiviteiten en over onderwijscheques. Op die momenten kan ook een afspraak gemaakt worden met de Wegwijzer waar de ouders de onderwijscheques kunnen aankopen of vrijetijdsactiviteiten aan kansentarief vastleggen.
  • Uit gesprekken met de ouders en kinderen komen vaak andere problemen naar boven. Op die momenten bekijken we hoe we die zaken best verder aanpakken. Samen met de brugfiguur wordt gekeken wie best in aanmerking komt om dit op te volgen.
  • Signaalfunctie naar beleid: bv ivm computers en wifi thuis

Afronding

  • Dit kan door de ouders als zij het niet meer nodig vinden. Of als ze verhuizen.
  • Dit kan door de school als ze op het einde van het jaar ondervinden dat het kind in staat is om zelfstandig te werken.
  • Dit kan door de huiswerkklas zelf als de kinderen te vaak afwezig zijn of er andere grote problemen zijn.

Uitdagingen

  • Ouders actief betrekken
  • Ouders versterken in het opvolgen van huiswerk
  • Genoeg sterke, vrijwilligers

Contactgegevens

Onderwijsopbouwwerk – dienst Onderwijs – Stad Oostende

Katrien Duthoy

0498 92 91 47

Katrien.duthoy@oostende.be

Auteur

Stad Oostende

Jaar van publicatie

2018
Ook interessant