Bovenlokale dialooggroep BOA smeedt ambitieuze plannen in Middenkempen

An Van Mechelen - coördinator Huis van het Kind Middenkempen - en Katja Vanstalle - intersectorale medewerker Opgroeien – vertellen hoe het BOA-verhaal bovenlokaal in regio Middenkempen mooi vorm krijgt dankzij de opstart van een dialooggroep.

BOA onderdeel Huis van het Kind Middenkempen 

An: “Ons Huis is een intergemeentelijke samenwerking tussen Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Vorserlaar en Olen (voorlopig ook nog Lille en Kasterlee). Deze samenwerking was er zelfs al voor het decreet preventieve gezinsondersteuning van 2013. Samen met Katja vinden we het Huis van het Kind een goede plaats alle thema’s en initiatieven rond gezinsbeleid te verzamelen: het Lokaal Loket Kinderopvang, de speelbabbels, taalstimulering … Alles vindt er een plek.”  

“Het is heel relevant om nieuwe uitdagingen zoals BOA vanuit een bovenlokaal perspectief te bekijken. Je leest en interpreteert de doelstellingen en info met veel verschillende ogen en perspectieven. Zo zorg je voor ruimte om samen na te denken over de mogelijke impact en aanpak, wat je nog nodig hebt …  Ook voor BOA bleek dit een ideale manier om met de grote uitdagingen aan de slag te gaan.”

“Het is heel relevant om nieuwe uitdagingen zoals BOA vanuit een bovenlokaal perspectief te bekijken.”
Avatar Opgroeien medewerker
An Van Mechelen, coördinator Huis van het Kind Middenkempen

Een bovenlokale BOA-dialooggroep voor lokale ondersteuning 

An: “In november 2020 startten we een dialooggroep over BOA met de trekkers van de intergemeentelijke samenwerking. Op de eerste bijeenkomst werd het decreet BOA voorgesteld en gelinkt met de Roadmap Huis van het Kind. Wat leeft er lokaal? Hoe kijkt iedereen naar het decreet BOA? Hoe linkt dit met andere thema’s van het Huis? “ 

Nadien gingen An en Katja met elke gemeente in gesprek. An: “Door te luisteren naar ieders perspectief over BOA, werd bij het bestuur al een zaadje geplant om met BOA aan de slag te gaan. Toch waren er ook twijfels: we weten nog niets over het financiële luik, waar moeten we ons aan verwachten?”

"Door te luisteren naar ieders perspectief over BOA, werd bij het bestuur al een zaadje geplant om met BOA aan de slag te gaan."

“De volgende stap was dromen: hoe zien we BOA in de toekomst in onze gemeenten? Dat was geen evidente oefening. Vele collega’s werken al jaren heel hard aan de kwaliteit van de buitenschoolse opvang. Het is samen zoeken wat BOA kan betekenen in de verschillende gemeenten.” 

“Ook na de voorbije coronaperiode houdt de dialooggroep goed stand. Na de individuele gesprekken met de besturen en de inspiratiesessie wordt alle info bij elkaar gebracht. Op twee online momenten bespreekt de dialooggroep waar elke gemeente mee bezig is, wat hen inspireert en wat hen prikkelt om verder lokaal te gaan nadenken.” 

Katja: “De dialooggroep heeft impact: de fysieke en digitale bijeenkomsten ondersteunen het denkproces in de gemeenten. Sommige gemeenten stelden al een regisseur aan, anderen startten een ondersteuningstraject, de schepen kinderopvang wordt sterk betrokken… Er is ook ruimte om bezorgdheden te delen.” 

Bovenlokale ambities: gelijkwaardig kwalitatief BOA-aanbod 

An: “Het startidee van de dialooggroep is bovenlokaal ideeën uitwisselen over BOA om elkaar te ondersteunen bij de lokale uitrol van het decreet. Maar al snel ging het ook over: waar liggen kansen in bovenlokaal samenwerken? Kunnen we in beeld krijgen waar we elkaar bovenlokaal kunnen treffen en/of versterken?”

Het startidee van de dialooggroep is bovenlokaal ideeën uitwisselen over BOA om elkaar te ondersteunen bij de lokale uitrol van het decreet.

“Concreet kwamen de verschillende besturen al tot een aantal mogelijke afspraken: afstemmen rond sluitingsperiodes, de zomerplanning opstellen, partners met bovenlokaal aanbod betrekken (academie, circus…), bezorgdheden rond personeel aanpakken, kwetsbare doelgroepen bereiken, inclusieve opvang realiseren ...”“ 

“Een grote gezamenlijke ambitie is samen zorgen voor een gelijkwaardig kwalitatief aanbod. Zo kunnen ouders en kinderen altijd rekenen op dezelfde kwaliteit  in de regio voor buitenschoolse opvang en activiteiten.” 

Uitdagingen van het BOA-decreet

Naast financiële uitdagingen, zijn er ook nog uitdagingen op vlak van samenwerking, inspraak en participatie. An: “Zo leeft enerzijds de vraag: wat doe je zelf en wat laat je anderen doen? En anderzijds, hoe organiseer je inspraak en participatie van gezinnen en kinderen die het bestaand aanbod goed kennen? Is je evaluatie dan niet te subjectief?” 

Opnieuw ondersteunt de dialooggroep om besturen te prikkelen om wat verder te kijken en ook voldoende ruimte te laten om twijfels en bezorgdheden te bespreken. Katja: “Het voordeel van de dialooggroep is dat je kan bekijken hoe andere gemeenten het aanpakken, zoals in de samenwerking met scholen, een concreet stappenplan opstellen, de verbinding met jeugd maken …”

Het voordeel van de dialooggroep is dat je kan bekijken hoe andere gemeenten het aanpakken.

Doelstellingen decreet goede leidraad

An zit als coördinator Huis van het Kind Middenkempen in een unieke positie: “Het is een voordeel dat je zelf niet in de regierol zit. Je kan bewaken dat je niet altijd over dezelfde dingen discussieert. Je maakt dingen bespreekbaar en daagt hen uit, maar biedt tegelijkertijd ook een luisterend oor.” 

De snelheid heeft An ook verrast: “Ik had niet gedacht dat de dialooggroep zo vlot ook bovenlokale acties zou formuleren. Het is een mooi verhaal, waarin elke gemeente een eigen aanpak heeft, maar er ook bovenlokaal veel dingen bewegen. Die wisselwerking heeft ook geen chronologie: het lokale hoeft niet te wachten op het bovenlokale of omgekeerd om te inspireren of te ondersteunen.” 

An en Katja houden nauw vinger aan de pols en verbinden dit met de verwachtingen van het decreet. Katja: “Wat besturen aangeven als vraagstukken, vormt de agenda van de dialooggroep. Wij voegen tijdens het overleg de belangrijke stappen van het BOA-verhaal toe.”

Ontdek meer over het samenwerkingsverband Huis van het Kind Middenkempen.

Thema's

Samenwerking en groei BOA-aanbod

Leeftijd

Kleuters
Lagere schoolkinderen
Tieners

Aantal inwoners

> 50.000 inwoners
Gerelateerde praktijkvoorbeelden