Draaiboek

Babbelboom: methodiek tot wederzijds gesprek met ouders

Wat is het?

De Babbelboom, een methodiek om een wederzijds en evenwaardig gesprek te voeren, werd ontwikkeld dankzij een boeiende samenwerking tussen heel wat projectpartners. Onder begeleiding van Kind & Gezin werkten GO! BS Balder, GO! BS De Buurt, GO! BS Nellie Melba, Brusselleer centrum voor basiseducatie, HOPON (dienst van Solidariteit voor het gezin vzw), Onderwijscentrum Brussel, GO! Ouders en GO! Scholengroep Brussel samen de methodiek uit. 

Het project gebeurde met steun van het Europees Fonds voor Asiel en Migratie en de Vlaamse Overheid

Waarom is het belangrijk

De Babbelboom is ontwikkeld in het kader van het project kleuterparticipatie via ouder-school samenwerking. De ontwikkeling van deze methodiek is één van de vele initiatieven die binnen dit project vorm hebben gekregen. De Babbelboom wil inzetten op ouder-school samenwerking en vertrekt vanuit wederkerigheid en gelijkwaardigheid tussen de thuiscultuur en de schoolcultuur. Vanuit dit standpunt wil de methodiek een-op-een relaties tussen de ouder en de school ondersteunen. De Babbelboom is gebaseerd op verschillende ontwikkelingsdomeinen en op de positieve kijk naar de competenties van de kinderen.

Hoe gebruiken

Het gebruik van de Babbelboom kan niet los staan van de schoolvisie op ouder-school samenwerking. De methodiek ondersteunt het wederzijds gesprek tijdens individuele contacten, maar de algemene attitude en aanpak op school blijven essentieel om een wederzijds gesprek mogelijk te maken. Het is belangrijk om binnen het volledige team steeds in gesprek te gaan over het gebruik, de aanpak en de attitude zodat de Babbelboom gedragen is op schoolniveau.

Auteur

Diverse scholen en onderwijspartners, ism Kind en Gezin

Jaar van publicatie

2019
Ook interessant