Enthousiaste vrijwilligers in een consultatiebureau Kind en Gezin

Twee vrijwilligsters in het consultatiebureau in Hasselt

Voor de Week van de Vrijwilliger delen Annemie Joosten (69) en Angela Dierickx (59), twee vrijwilligers van Wiegwijs*, graag hun warme ervaringen met vrijwilligerswerk. Al meer dan 10 jaar wegen en meten ze baby’s en peuters in het consultatiebureau in Hasselt voor de dienstverlening van Kind en Gezin. Met hart en ziel, zelfs in deze uitzonderlijke coronatijden. 

Wat was jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen? En hoe zijn jullie bij Kind en Gezin terechtgekomen?

“We wilden ons vooral nuttig bezighouden”, vertelt Annemie. “En ook gewoon iets betekenen in de maatschappij, mensen helpen”, vult Angela aan. “In 2006 kreeg ik dan de vraag van iemand die hier al vrijwilligerswerk deed, of ik ook geen interesse had. Ik zag dat helemaal zitten”, zegt Annemie. “Ik ben hier op dezelfde manier terechtgekomen, maar dan vier jaar later”, lacht Angela. “De vraag kwam op het goede moment, het legenestsyndroom loerde om de hoek.”

Angela:Het geeft me voldoening als je ziet hoeveel deugd het ouders doet als je hen bemoedigt in hun toch wel zware taak.

*Wiegwijs is een van de organisatoren in Vlaanderen en Brussel die de honderden consultatiebureaus beheren en vrijwilligers werven voor de dienstverlening van Kind en Gezin.

Angela, vrijwilligster bij Kind en Gezin

Waarom doen jullie al zo lang vrijwilligerswerk?

“Ik geniet van de contacten die ik met ouders, baby’s en peuters en andere vrijwilligers heb. Er heerst hier altijd een warme en gezellige sfeer”, vertelt Annemie. “Het is ook leuk om mensen met verschillende talen en achtergronden te ontmoeten”, vult Angela aan. “Het geeft me voldoening als je ziet hoeveel deugd het ouders doet als je hen bemoedigt in hun toch wel zware taak, zeker in deze coronatijden, door iets positief te zeggen over hun kindje.”

“Het is daarnaast ook gewoon heel fijn om te doen. We hebben een toffe vrijwilligersgroep waar er altijd ruimte is voor een leuke babbel, we zijn een gezellige bende”, vertelt Angela. “We doen dit ook echt gewoon met hart en ziel”, vult Annemie haar aan.

“Onze omgeving steunt ons ook, dat maakt het ook fijn. Annemie heeft haar man zelfs ingeschakeld om ons te helpen”, lacht Angela. “Ja, dat klopt”, lacht Annemie. “Ik doe normaal de boekhouding van onze vrijwilligersgroep, maar ik ben geen held met de computer. Dus schuif ik dat werk met plezier door naar mijn man.”

Wat was de impact van corona op jullie vrijwilligerswerk?

Annemie, vrijwilligster bij Kind en Gezin

“Tijdens de eerste lockdown moest elke vrijwilliger ouder dan 65 jaar stoppen. Iedereen moest dus stoppen, behalve Angela”, vertelt Annemie. “Ik heb in die periode alles alleen gedaan. Het werk was toen heel beperkt, omdat er alleen nog gevaccineerd werd. Ik mocht dus geen kinderen meer wegen en meten, ik was er om alles vlot te laten verlopen”, getuigt Angela. “We konden in die periode ook crisisvrijwilligers aanvragen om tijdelijk in te vallen. Zo is mijn zus mij hier enkele keren komen helpen.”

Annemie:De periode dat ik niet mocht komen, vond ik verschrikkelijk.

“De periode dat ik niet mocht komen, vond ik verschrikkelijk. Het was heel lang, van maart tot juli”, vertelt Annemie. “Vele andere vrijwilligers vonden dit ook heel erg. Ze wilden blijven komen, maar mochten niet, uiteraard in het belang van hun gezondheid”, zegt Angela. “We probeerden regelmatig met elkaar te bellen, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde dan elkaar in het echt te ontmoeten”, vult ze aan.

“Sinds juli mag iedereen vrij kiezen of ze vrijwilligerswerk komen doen. Deze regeling is veel beter”, legt Angela uit. “Ik heb geen seconde getwijfeld en ben toen meteen terug gestart! Alles verloopt hier heel veilig, dat stelt me gerust”, vertelt Annemie.

Hoe voelt het om nu, nog steeds in tijden van corona, (terug) vrijwilligerswerk te mogen doen?

 “Op zich is er niet veel anders dan normaal. Het enige verschil is dat we nu een mondmasker dragen en alles na elk contact moeten ontsmetten. Ik heb nog nooit zoveel ontsmet in mijn leven als in de afgelopen maanden”, lacht Annemie.

“Ik ben ook blij dat ik terug sociale contacten heb”, vertelt Annemie. “We mogen terug per twee werken, dat is veel leuker. We zijn goed op elkaar afgestemd: één iemand weegt en meet terwijl de andere alles opschrijft”, zegt Angela. “We zijn het samenwerken gewoon. Alleen werken gaat ook wel, maar dat is niet zo fijn”, vult Annemie aan. “En geef toe het is altijd leuker als je een babbeltje kan slaan”, lacht Angela.

Wil jij ook graag vrijwilliger worden?

Er werken bijna 4.000 vrijwilligers in de meer dan 300 consultatiebureaus in Vlaanderen en Brussel. Toch is er altijd plaats voor nieuwe vrijwilligers. Spreekt jou dat ook aan? De vrijwilligers van het consultatiebureau in je buurt geven je met veel plezier meer informatie. Mail naar consultatiebureaus@kindengezin.be om de contactgegevens van het organiserend bestuur van je consultatiebureau te kennen.

Goed om weten: de meeste consultatiebureaus worden georganiseerd door organiserende besturen uit de privésector (uit het middenveld) en enkele ook door een publieke instantie zoals het lokaal bestuur. Kind en Gezin sluit daarop aan en biedt zijn zorgverlening aan tijdens consulten in die consultatiebureaus.

Gerelateerde verhalen