Account communicatie bij team Groeipakket

Katrien Vernaillen is account communicatie bij team Groeipakket

Katrien Vernaillen werkt sinds 1997 bij Kind en Gezin. Ze startte als teamverantwoordelijke en veranderde in 2018 van functie. Katrien werkt nu als account communicatie bij team Groeipakket.

Sinds wanneer werk je voor Kind en Gezin?

“Ik ben 23 jaar geleden bij Kind en Gezin gestart als teamverantwoordelijke in Antwerpen. Door de reorganisatie naar zelforganiserende teams verdween mijn functie binnen Kind en Gezin. Dat gaf me de ruimte om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vond ik in april 2018 bij het team Groeipakket. Ik sta in voor de communicatie over het Groeipakket, de nieuwe Vlaamse kinderbijslag sinds 1 januari 2019. Dat ligt niet direct in lijn met mijn diploma psychologie, maar een mens is meer dan zijn diploma.

De uitwerking van het Groeipakket was in 2018 nog pril. Ik vond en vind het nog steeds een mooie uitdaging om mee te werken aan zo’n waardevol en dynamisch project. Het geeft me veel voldoening dat het Groeipakket echt een verschil maakt. Het is een recht voor elk kind dat automatisch wordt toegekend en het geeft alle kinderen gelijke kansen om te groeien.”

Hoe ben je bij Kind en Gezin terechtgekomen?

“Voor Kind en Gezin werkte ik in de pleegzorg op een kleine dienst. Die kleinschaligheid beperkte me om professioneel te groeien. Ik wilde me graag ontplooien in een grote organisatie. Kind en Gezin trok me aan als werkgever omdat het een gevestigde waarde is, gezinsvriendelijk en organisatorisch sterk onderbouwd.”

Katrien: Het Groeipakket geeft alle kinderen gelijke kansen om te groeien. Meewerken aan zo’n waardevol en dynamisch project geeft me veel voldoening.

Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?

“Elke ochtend neem ik de pers door. Als het Groeipakket vermeld wordt, bespreek ik met de collega’s van het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG) of we inpikken op de informatie. Daarna brief ik de collega’s van team Communicatie en team Groeipakket.

Dagelijks besteed ik vrij veel tijd aan het beheer van de algemene mailbox van team Groeipakket. We krijgen heel uiteenlopende vragen binnen: van collega’s, onze partners in het onderwijs, de sociale sector, de juridische sector… In de mate van het mogelijke beantwoord ik de mails zelf of ga ik te rade bij onze experts binnen het agentschap Opgroeien of het VUTG.

Ik werk mee aan de verschillende informatiekanalen van het Groeipakket. Ik ondersteun de communicatie over de Zorgtoeslag - een bijkomende toeslag binnen het Groeipakket voor kinderen met extra noden - en hou die informatie up-to-date. Daarnaast volg ik de beleidsevoluties mee op en help ik overheidsbeslissingen herschrijven naar begrijpbare taal voor het grote publiek. Indien nodig kader ik onze visie en probeer ik transparant te communiceren naar al onze partners.”

Katrien: Kind en Gezin trok me aan als werkgever omdat het een gevestigde waarde is, gezinsvriendelijk en organisatorisch sterk onderbouwd.

Waarom doe je je werk graag?

“Ik ben account bij de Vlaamse overheid. Dat lijkt misschien een oubollige job, maar niets is minder waar! Ik ben met taal en communicatie bezig en dat vraagt veel creativiteit. Er beweegt veel en elke dag kan ik met nieuwe informatie aan de slag. Ik wandel tussen team Groeipakket en team Communicatie, die dynamiek is verfrissend en leerrijk.”

Wat is voor jou het moeilijkste in je job?

“Ik leerde van onze vorige woordvoerder Leen Du Bois dat taal emotie is. Het is geen exacte wetenschap en dat maakt het soms moeilijk om aan te voelen welke stijl of woorden je best gebruikt. Bepaalde woorden en zinnen worden door experts en wetenschappers gebruikt, maar zijn moeilijk te vertalen naar het grote publiek. Het is continu compromissen sluiten, maar dat geeft ook ruimte om bij te leren.”

Katrien Vernaillen is account communicatie bij team Groeipakket

Wat vind je het fijnste aan je job? Wat motiveert je?

“Ik vind werken voor het team Groeipakket echt zinvol. Het is maatschappelijk relevant, want je wil het beste voor alle gezinnen. Bijkomend is werken rond de communicatie heel ruim, het is met alles en iedereen verbonden. Ik zoek veel zaken uit en heb diverse contacten binnen een multidisciplinaire setting. Ik hou voeling met wat er leeft, zowel binnen als buiten de organisatie, bijvoorbeeld op sociale media en bij burgers in het algemeen.

Ik ben halfweg mijn carrière veranderd van functie en kwam terecht tussen nieuwe collega’s. Ik moest me volledig inwerken in een nieuwe materie. Dat werkt voor mij motiverend en verfrissend. Ik kan iedereen aanraden om na zoveel tijd eens stil te staan bij zijn of haar carrière. Gelukkig biedt Opgroeien kansen om door te groeien of te veranderen van functie.”

Familie hand in hand op wandel: vader, kind, moeder

3 weetjes over het Groeipakket

  1. Elk kind dat in Vlaanderen woont, krijgt sinds 1 januari 2019 een Groeipakket.
  2. Ook kinderen in het buitenland kunnen de gezinsbijslagen krijgen. Dat volgt uit de Europese verordeningen en de bilaterale akkoorden.
  3. Omdat het Groeipakket een pakket op maat is, kan het bedrag veranderen wanneer de situatie van het kind of van zijn gezin wijzigt. Neem in dat geval altijd contact op met je uitbetaler.

Meer informatie over het Groeipakket

  • Door de zesde staatshervorming ging de Vlaamse overheid vanaf 2019 van start met het Groeipakket, de Vlaamse opvolger van de kinderbijslag, het geheel van financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin.
  • Het Groeipakket geeft gezinnen maximaal de kans om elk kind te laten groeien. Het biedt hen ondersteuning bij de kosten van de opvoeding.
  • Het agentschap Opgroeien is verantwoordelijk voor de regie van het Groeipakket en de integratie ervan in het gezinsbeleid.
  • Opgroeien staat in nauw contact met het Vlaams Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG), dat instaat voor het beheer van het uitbetalingsstelsel van het Groeipakket in Vlaanderen.