Wat met mensen die terugkomen van buitenlandse vakantie?

Ouders, kinderen en medewerkers uit de opvang die op reis gaan naar een ander land moeten rekening houden met de adviezen op de website van Buitenlandse Zaken

Als een medewerker of kind uit een rood gebied terugkomt, geldt verplichte quarantaine en kan hij/zij tijdens de quarantaineperiode niet naar de opvang komen. De personen die terugkeren moeten zich ook verplicht laten testen.

Bij oranje gebieden worden 14 dagen quarantaine en een test aangeraden.  

Ga altijd in overleg met de ouders, opvoedingsverantwoordelijken en/of de medewerker. Voor kinderen onder de 3 jaar moet de aanbeveling rond quarantaine niet gevolgd worden. Wel moet elke persoon die terugkeert, ongeacht de leeftijd, alert zijn voor symptomen. 

Heb je vragen over de reisplannen van medewerkers of gezinnen? Ga hier dan een open gesprek over aan. Pols of de persoon goed geïnformeerd is en help eventueel een risico-inschatting maken (een wandeltocht in de bergen is bv. anders dan een citytrip). De adviezen wijzigen regelmatig. Kijk eventueel samen naar de website van Buitenlandse Zaken.   

Houd als begeleiding rekening met de vermoeidheid van kinderen na een vakantie en spreek met de ouders af om eventueel enkele extra rustdagen te nemen voordat het kind terug naar de opvang komt.  

Bij gebieden die code groen hebben, zijn er geen speciale maatregelen. Wel zijn alle nodige voorzorgsmaatregelen aangeraden.  

Op  de website van Buitenlandse Zaken  vind je de actuele update van de gebieden en de voorwaarden (bij het vakje ‘u keert terug uit…’).