Wat met de grootouders?

Behoren tot bubbel

Indien familieleden en grootouders tot je bubbel behoren dan mogen zij je baby of peuter opvangen. Het is wel aangeraden om steeds voor dezelfde grootouder(s) of hetzelfde familielid te kiezen.

Als kinderen steeds bij dezelfde grootouders of familieleden worden opgevangen dan is het dragen van een mondmasker niet aangeraden. Voor baby’s en peuters is het namelijk belangrijk dat het volledig gezicht zichtbaar is van ouders, opvoeders en begeleiders die veel uren met de kleine kinderen doorbrengen.

Behoren niet tot bubbel

Grootouders mogen in principe ook zorgen voor de kleinkinderen wanneer de ouders niet tot hun bubbel behoren. Kinderen jonger dan 12 behoren immers niet tot een bubbel volgens de Nationale Veiligheidsraad. 

Grootouders die niet tot de bubbel behoren, moeten zeker ten aanzien van de ouders de geldende hygiënische maatregelen volgen zoals het dragen van een mondmasker, sociale afstand bewaren en niet in huis binnenkomen.

Wees altijd voorzichtig

De eerdere voorwaarden gelden nog steeds: grootouders mogen zelf niet tot een risicogroep behoren, geen mantelzorger zijn en in goede gezondheid zijn. Het kind mag niet ziek zijn. Het risico op besmetting is groter geworden aangezien het virus opflakkert. Wees daarom extra voorzichtig. Raadpleeg je huisarts voor advies.

Kan ik kinderopvang verzorgen voor de kleinkinderen?