Moeten zuigelingen en jonge kinderen een mondmasker dragen?

  • Over zuigelingen en jonge kinderen tot 12 jaar horen we steeds vaker dat ze beperkt besmettelijk zijn en minder ziek worden van coronavirus (COVID-19) dan adolescenten, volwassenen en ouderen. Er verschijnen steeds meer wetenschappelijke rapporten dat kinderen die door middel van een test positief bleken veel minder andere personen besmetten, ondanks veelvuldige en nauwe contacten. Bij herhaling stelt men dat kinderen niet de motor van de epidemie zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een griepepidemie).
  • Naast de praktische moeilijkheden om zuigelingen en jonge kinderen op een correcte manier een masker te laten dragen, zijn er dus ook de wetenschappelijke twijfels over het nut ervan. De Nationale Veiligheidsraad raadde dan ook niet aan om maskers te laten dragen door kinderen jonger dan 12 jaar. Er zijn ook ernstige bijkomende bezorgdheden voor het gebruik van maskertjes voor zuigelingen (verstikking, wiegendood, …). Er wordt wel aangeraden dat kinderen op de middelbare school een masker dragen.
  • Wegens het beperkte of afwezige nut wordt het dragen van mondmaskers voor zuigelingen afgeraden en is het niet aangeraden voor jonge kinderen tot 12 jaar.