Moeten zuigelingen en jonge kinderen een mondmasker dragen?

Het dragen van maskers wordt in deze fase van de epidemie en met het zicht op exit uit de lockdown, intens besproken. Een mondmasker beperkt in zekere mate het verspreiden van het virus als een besmet persoon dit correct draagt en manipuleert.

Over zuigelingen en jonge kinderen (< 12j) horen we steeds vaker dat ze beperkt besmettelijk zijn en minder ziek worden van coronavirus (COVID-19) dan adolescenten, volwassenen en ouderen. Er verschijnen ook meer wetenschappelijke rapporten dat kinderen die door middel van een test positief bleken veel minder andere personen besmetten, ondanks veelvuldige en nauwe contacten. Bij herhaling stelt men dat kinderen niet de motor van de epidemie zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij een griepepidemie).

Naast de praktische moeilijkheden om zuigelingen en jonge kinderen op een correcte manier een masker te laten dragen, zijn er dus ook de wetenschappelijke twijfels over het nut ervan. De Nationale Veiligheidsraad raadde dan ook niet aan om maskers te laten dragen door kinderen < 12j. Er zijn ook ernstige bijkomende bezorgdheden voor het gebruik van maskertjes voor zuigelingen (verstikking, wiegendood, …).

Wegens het beperkte of afwezige nut wordt het dragen van mondmaskers voor zuigelingen afgeraden en is het niet aangeraden voor jonge kinderen.