Kan ik kraamzorg aanvragen?

Laatste update op
07/05/2020

Met een baby in huis heb je de handen vol. Beval je in het ziekenhuis, dan is je ziekenhuisverblijf na de bevalling door de coronamaatregelen zo kort mogelijk. Dit betekent niet dat je er na je thuiskomst of na een thuisbevalling alleen voor staat.

  • Helpende handen kunnen de periode na de geboorte verlichten. Ook in deze bijzondere omstandigheden blijft het mogelijk om kraamzorg aan te vragen. Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jou en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen, …
  • Er zal samen met jou bekeken worden hoe de kraamverzorgende, eventueel vanop afstand, tegemoet kan komen aan jouw noden, mits het respecteren van de nodige veiligheidsmaatregelen. Als iemand uit jouw gezin besmet is met het coronavirus, kan je kraamzorg aanvragen in samenspraak met de huisarts.
  • Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak een tegemoetkoming voor deze hulp. Informeer je vóór je laatste zwangerschapstrimester bij een expertisecentrum kraamzorg in jouw provincie.