Kan de lockdown impact hebben op de ontwikkeling van mijn baby?

Laatste update op
15/12/2020

In normale tijden krijgen kersverse ouders na de bevalling bezoek van grootouders, familie, vrienden en andere kinderen die vol enthousiasme de baby komen bewonderen. Van klein af komt de baby in contact met andere mensen en krijgt hij veel prikkels.

Ouders stellen zich in deze tijden van lockdown en social distancing dan ook de vraag in welke mate dit impact heeft op de ontwikkeling van hun baby.

  • Voor de meeste baby’s is thuis de belangrijkste plaats waar ze hun mogelijkheden kunnen ontwikkelen.
  • Spelen en bewegen is niet alleen leuk, maar ook door te praten, zingen, vertellen, lachen, … speel je in op een baby zijn ontwikkeling: lichamelijke vaardigheden, sociale ontwikkeling, taal. Bovendien is spelen en bewegen ook een geweldige manier om verbinding te maken met je kind.
  • Samen plezier maken schept een band met je baby en legt mee een basis voor zijn verdere sociale en emotionele ontwikkeling.
  • Het is ook zo dat jonge baby’s net niet veel prikkels nodig hebben. Een rustige omgeving op een traag ritme is heel wenselijk. Hun wereld is nog klein en de coronacrisis heeft bij heel wat gezinnen net die ruimte voor rust en regelmaat gecreëerd.
  • Je baby bouwt een basisvertrouwen op met jou en leert jou kennen als een veilige haven die hem troost als hij ongemak ervaart, die hem eten en drinken heeft, die hem te slapen legt als hij moe is en die hem koestert.

Het is normaal als je je in deze abnormale tijden angstiger, meer gespannen, gestresseerd voelt. Vanuit die gemoedstoestand kan je meer geprikkeld reageren op je kind als hij huilt, zeurt of hangerig is. Dit zijn normale reacties in abnormale tijden. Je kan je als ouder achteraf schuldig voelen en je afvragen of je de band met je kind hebt geschaad. Wees vooral mild voor jezelf en elkaar als ouder.

Er zijn altijd nieuwe momenten en situaties waarin je het anders kan aanpakken door er te zijn voor je kind en je kind te laten voelen: ‘Mijn mama of papa kan dan wel eens boos zijn op mij, maar ik voel dat ze mij bovenal onvoorwaardelijk graag zien’. Besef als ouder dat dé perfecte ouder niet bestaat en dat alle ouders wel eens het gevoel hebben dat ze hun kind tekort hebben gedaan.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat deze periode de ontwikkeling van je baby of kind negatief zal beïnvloeden.

Blijven de zorgen of de spanningen toch hangen? Lees meer over zorg voor jezelf of praat erover met je partner, vertrouwensfiguur, medewerker van Kind en Gezin, behandelend arts, ...