Vaccinnet+ valt in de prijzen

De uitreiking van de award voor beste API, op 24 november 2021, tijdens de Trefdag Digitaal Vlaanderen

Vaccinnet+, het registratiesysteem voor de coronavaccins in België, is gisterenavond 24 november bekroond met de award van beste API, een prijs die het agentschap Digitaal Vlaanderen elk jaar uitreikt. Achter Vaccinnet+ schuilt het harde werk van onze Opgroeien-collega's Sabine Withofs, Bart Ramharter en Jan Lenssen. 

Een Application Programming Interface, kortweg API, zorgt ervoor dat verschillende toepassingen, zoals databanken en apps, vlot met elkaar kunnen communiceren.

In ijltempo ontwikkeld

Vaccinnet+ werd in ijltempo ontwikkeld door het ICT Vacc-team van Opgroeien, in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid en andere partners zoals de verschillende gemeenschappen in ons land en de Vaccinatiewerkgroep.

Jan Lenssen: “In oktober 2020 kwam het idee om Vaccinnet - dat al 20 jaar bestaat - als basis te gebruiken voor de coronavaccinaties in heel België. Eerst kregen we maart 2021 als deadline voor Vaccinnet+, maar midden november kregen we te horen dat het systeem tegen het einde van het jaar klaar moest zijn."

"Dat was even slikken, maar we hebben onze deadline wel gehaald, vooral dankzij het harde werk van Sabine en Bart. Ook andere medewerkers van team ICT hebben knap werk geleverd, zoals de collega’s die de databanken en de servers de hele tijd goed lieten draaien.”

 

Het was spannend, maar we hebben onze deadline wel gehaald. Niet veel later, op 28 december 2020, werd Jos Hermans als eerste Vlaming gevaccineerd en geregistreerd in Vaccinnet+.

Jan Lenssen, Sabine Withofs en Bart Ramharter

Bart Ramharter: "Er was sowieso heel wat druk vanuit Zorg en Gezondheid en de Vaccinatiewerkgroep. En vraagtekens, zoals over de capaciteit." 

"Er moesten per dag tot 240.000 registraties van vaccins kunnen gebeuren. Zou ons systeem dat wel kunnen trekken? Gelukkig is alles vlekkeloos verlopen. Op het hoogtepunt van de campagne – midden juni 2021 was dat – telden we 180.000 registraties per dag. Capaciteit genoeg dus.”

Veel voldoening

“Wij hadden er alle vertrouwen in dat alles in orde zou komen”, vertelt Sabine Withofs. 

“We kregen regelmatig complimenten voor alles wat we realiseerden en dat geeft natuurlijk veel voldoening. Ook leuk is dat ons werk de basis vormt voor andere toepassingen zoals de CovidSafeBE-app. Eigenlijk zijn we gewoon trots dat we een steentje konden bijdragen aan de strijd tegen corona. Dat geeft echt heel veel voldoening.”

En nu is er dus deze prijs.

 

We zijn trots dat we een steentje konden bijdragen aan de strijd tegen corona. 

Nominatie

Vaccinnet+ is ook genomineerd als 'ICT/Digital Project of the Year' van DataNews. Die bekendmaking volgt op 30 november 2021.

Ontdek hoe Vaccinnet+ tot stand is gekomen