Opgroeien past vanaf 14 oktober dienstverlening aan

Kind tekent met krijtjes op stoep

“We nemen de verantwoordelijkheid om alles zo veilig mogelijk te organiseren om het risico op besmettingen zo laag mogelijk te houden. Tegelijk doen we ook het maximale om de kern van onze dienstverlening te blijven garanderen, in het belang van het welzijn van de kinderen, jongeren en gezinnen”, zegt Katrien Verhegge, administrateur-generaal van Opgroeien. 

Kind en Gezin 

“Ook wij zijn bezorgd over de sterke stijging van het aantal besmettingen, maar we nemen ook de lessen mee die we geleerd hebben tijdens de voorbije maanden”, benadrukt Katrien Verhegge. 

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt Opgroeien over van code geel naar oranje voor kinderopvang en de lokale dienstverlening van Kind en Gezin. Ook binnen de Huizen van het Kind en de aanbodsvormen preventieve gezinsondersteuning (PGO) wordt er naar code oranje geschakeld.

“Net zoals iedereen wil dat de scholen openblijven in het belang van de kinderen en jongeren, is het voor Opgroeien ook belangrijk dat de kinderopvang openblijft. Zowel in code oranje als code rood blijven alle kinderen welkom, tenzij ze ziek zijn of in verplichte thuisisolatie verblijven. Ook willen we onze eigen dienstverlening blijven uitvoeren, in het belang van alle gezinnen en zeker voor de meest kwetsbare. En dat is mogelijk met de richtlijnen van code oranje. Binnen de Huizen van het Kind en de aanbodsvormen PGO worden alternatieve vormen van dienstverlening opnieuw de norm.” 

Het is voor Opgroeien belangrijk dat de kinderopvang openblijft.

Jeugdhulp 

Ook bij Jeugdhulp primeert het belang van de kinderen, jongeren en gezinnen. “Ondanks de stijgende besmettingscijfers stellen we vast dat de besmettingsgraad in de voorzieningen laag blijft. Daarom behouden we momenteel zeker voor de residentiële jeugdhulp, met inbegrip van de gemeenschapsinstellingen, de globale stelregel dat we ons in situatie 1 bevinden, behalve wanneer zich lokaal en/of regionaal een wijziging opdringt. Voor het ambulante en mobiele aanbod vragen we verhoogde aandacht en voorzichtigheid. De richtlijnen in situatie 2 kunnen voor dat mobiele en ambulante aanbod een houvast bieden.” 

In overeenstemming daarmee schakelt de eigen dienst- en hulpverlening van de jeugdhulp (OSD, ACT) naar code oranje voor heel Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Wat houden de richtlijnen in? 

De specifieke richtlijnen - met daarin gedetailleerde uitleg over de kleuren of situaties - zijn hier te vinden:

 

Nog vragen?