“Mijn vroedvrouwenpraktijk heeft me enorm geholpen met alle info die ik nodig had"

Jonge vrouw met lang haar geeft borstvoeding aan jong kindje

Tijdens deze 40ste week van het jaar, niet toevallig ook de duur van een zwangerschap, krijgt borstvoeding opnieuw aandacht. Kind en Gezin zet daarom graag enkele verhalen van mama’s in de kijker die gestart zijn met borstvoeding tijdens het heftige coronavoorjaar. Leen (29) vertelt over haar 6 maanden borstvoedingservaring als mama van haar eerste kindje.

Wie is Leen?

  • 29 jaar 

  • 1ste kindje 

  • Hever 

  • Geeft 6 maanden borstvoeding 

Wat heeft jou het meest geholpen in jouw borstvoedingsverhaal?  

“Tijdens mijn zwangerschap volgde ik een zwangerschapscursus bij een vroedvrouwenpraktijk. Daar kreeg ik al heel wat informatie over de meerwaarde van moedermelk. Dit maakte me op voorhand enthousiast om met borstvoeding te beginnen en nadien ook vol te houden. We leerden er ook al verschillende technieken om ons kindje aan te leggen. Het was fijn om deze kennis op voorhand al te hebben en gesteund in mijn borstvoedingsverhaal te voelen nog voor dit begonnen was. Mijn partner ging ook mee naar elke sessie en was dus ook al helemaal mee. Ook dat was een heel grote hulp. 
 
Daarnaast mochten we door corona geen bezoek ontvangen. Daardoor kregen m’n zoontje en ik alle tijd om rustig aan elkaar te wennen en kon ik volledig meegaan op zijn ritme. Ik moest niet naar de klok kijken om te zien dat ik gevoed had voor er bezoek kwam of wachten tot het bezoek weg was. Lukas bepaalde wanneer het tijd was om te eten en ik kon hier op een heel natuurlijke manier op inspelen.” 

Borstvoeding steun Leen
Borstvoedingstip Leen

Hoe kan de dichte omgeving een mama die borstvoeding geeft het best steunen? 

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om een mama te bekrachtigen en aan te moedigen in haar keuze. Of dit nu borstvoeding geven is voor 2 weken, 3 maanden, 6 maanden, een jaar of langer. Een mama weet wat het beste is voor haar kindje. Ik merk dat het voor mezelf soms moeilijker wordt om mijn beslissing voor borstvoeding te verantwoorden. Is het tijd om te stoppen als m’n zoontje naar de crèche gaat, als ik terug begin te werken, of wanneer hij 6 maanden is? 

Naar mijn gevoel bestaat er in België nog altijd een negatief beeld over langvoeden. Wanneer je dichte omgeving laat voelen dat ze achter je keuze staan, kan dat al veel doen. Mijn partner steunt mijn beslissing om zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Dat geeft me ook op moeilijke momenten (want die zijn er ook wel) toch weer steeds de kracht om verder te gaan.”  

Waar zocht en vond jij goede borstvoedingsinformatie?  

Leen: Mijn vroedvrouwenpraktijk heeft me enorm geholpen met alle informatie die ik nodig had. Ik kon hen ook altijd bellen wanneer ik een vraag of moeilijkheden had.

Heeft iets of iemand je geïnspireerd om borstvoeding een kans te geven?  

“In het begin van mijn zwangerschap had ik helemaal nog niet nagedacht hoe ik mijn kind wilde opvoeden. Mijn filosofie was: 'we zien wel wat lukt en wat niet’. Dit veranderde tijdens de zwangerschapscursus bij de vroedvrouwenpraktijk. Zij staan zeer sterk achter het idee van natuurlijk ouderschap en als vrouw in je eigen kracht staan. Zowel tijdens als na de bevalling. Het vertrouwen op je eigen lichaam en je eigen instinct is nergens zo belangrijk dan tijdens het opvoeden van je kind. Borstvoeding helpt om die natuurlijke verbinding met je kindje te initiëren en een goede basis te geven. Ik leerde de mens zien als ‘dragers' en het belang van nabijheid voor onze kindjes. Ik wilde dan ook alles doen om deze natuurlijke verbinding zo sterk mogelijk te maken. En uiteraard was borstvoeding geven daar een belangrijk deel van.”

Jonge vrouw met lang haar geeft borstvoeding aan jong kindje

Heb jij een leuke, grappige, gênante, lieve … borstvoedingsanekdote? 

“Mijn zoontje heeft de laatste tijd nogal het gevoel dat mijn borsten een open bar én een gesprekspartner zijn waar hij af en toe naartoe kan gaan. Tijdens het eten neemt hij af en toe een slokje om dan weer gretig in het rond te kijken voor hij weer een slokje neemt. Of soms heeft hij gewoon meer zin om tegen mijn tepel te praten dan ervan te drinken. Wanneer ik dan bij iemand op bezoek ben of ergens in het openbaar zit, is het soms wel wat lastig om daar enkele seconden met je borst bloot te zitten. Maar dan lacht hij naar mij, en ben ik die gêne al snel vergeten! Want mijn melk zorgt voor dat gelukkige en sterke kereltje! Hoe zot is dat?” 

De leukste borstvoedingsverhalen
Borstvoedingsanekdote Leen