“Mijn partner speelde een grote rol. Door zijn steun en motivatie stond ik er ook helemaal voor open"

moeder geeft borstvoeding aan kindje

Tijdens deze 40ste week van het jaar, niet toevallig ook de duur van een zwangerschap, krijgt borstvoeding opnieuw aandacht. Kind en Gezin zet daarom graag enkele verhalen van mama’s in de kijker die gestart zijn met borstvoeding tijdens het heftige coronavoorjaar. Alien (33) vertelt over haar borstvoedingsinspiratie.

Wie is Alien?

  • 33 jaar 

  • 1ste kindje 

  • Oudsbergen 

  • Geeft 5 maanden borstvoeding

Wat heeft jou het meest geholpen in jouw borstvoedingsverhaal? 

“In eerste instantie de goede begeleiding van de vroedvrouwen in het ziekenhuis. Zij hebben ons stap voor stap begeleid in ons borstvoedingsavontuur. Ook aan huis kwam een heel goede vroedvrouw die klaarstond voor al onze vragen. Rust, geen bezoek in het ziekenhuis of thuis, speelde ook mee. De tijd met m'n partner en onze baby was heel bevorderend voor de borstvoeding. Ik was op mijn gemak om een voeding te geven, zonder de druk te voelen van bezoek dat zou komen. Mijn partner en ik waren echt 1 team, zo deden we met 3 onze dutjes.” 

Hoe kan de dichte omgeving een mama die borstvoeding geeft het best steunen?  

“Rust en tijd geven is heel belangrijk, ook een goede begeleiding van een lactatiekundige. ‘Goede' raad van je omgeving, brengt je al snel van je stuk. Iedereen doet het anders en bedoelt het ook heel goed, maar jij moet zelf je weg erin vinden. Een partner die je hierin steunt doet ook heel veel in dit verhaal. Mijn partner stond hier helemaal achter en heeft mij zelfs een duwtje in de rug gegeven om met borstvoeding te beginnen.”

Borstvoeding steun Alien
Borstvoedingsinspiratie Alien

Waar zocht en vond jij goede borstvoedingsinformatie?

“Een workshop van een zelfstandige vroedvrouw met een spel rond borstvoeding en een infoavond in het ziekenhuis. Daarna liet ik het wat los en zou ik het avontuur op me afkomen, met de bagage die ik ondertussen had verzameld in mijn achterhoofd.”

Heeft iets of iemand je geïnspireerd om borstvoeding een kans te geven?

“Mijn mama! Ze wist nog net dat ik zwanger was en is kort daarna in september 2019 aan kanker overleden. Ze heeft mij als baby ook borstvoeding gegeven (met ups en downs) en heeft me geïnspireerd om dit ook te doen. Ik weet dat ze me hier zeker in gesteund zou hebben. Ze is mijn grote voorbeeld voor hoe ik probeer te zorgen voor onze dochter."

 Alien: Maar zoals ik al aanhaalde: ook mijn partner speelde een grote rol. Hij vond het belangrijk dat onze dochter borstvoeding zou krijgen en door zijn steun en motivatie stond ik er ook helemaal voor open.

Heb jij een leuke, grappige, gênante, lieve … borstvoedingsanekdote?

“Toen mijn vrienden en collega's een paar jaar geleden kinderen begonnen te krijgen, vertelden ze altijd over hun wilde borstvoedingsverhalen. Van kolven op het werk, tot borstkompressen en tepelhoedjes… Toen dacht ik: ‘dat ga ik nooit doen!'. En kijk nu, we zijn 5 maanden verder en ik geef nog altijd borstvoeding en kolf af op het werk.”

Borstvoedingsanekdote Alien