“Ik wou mijn baby heel graag het colostrum meegeven, zodat zijn immuunsysteem een boost krijgt van in het begin"

Jonge moeder geeft borstvoeding in zetel aan blond zoontje

Tijdens deze 40ste week van het jaar, niet toevallig ook de duur van een zwangerschap, krijgt borstvoeding opnieuw aandacht. Kind en Gezin zet daarom graag enkele verhalen van mama’s in de kijker die gestart zijn met borstvoeding tijdens het heftige coronavoorjaar. Sien (33) vertelt over haar borstvoedingsinspiratie.

Wie is Sien?

  • Herne 

  • 26 jaar 

  • 1ste kindje 

  • 6 maanden borstvoeding

Wat heeft jou het meest geholpen in jouw borstvoedingsverhaal? 

“Mijn vroedvrouw. Ik ben bevallen met het idee: ‘Ik wil graag borstvoeding geven, maar ik weet niet of dit gaat lukken'. In het ziekenhuis leerden ze me de eerste dingen aan. Daarna ging ik naar huis, met de hechtingen van de keizersnede nog in en niet zo goed in staat om te stappen. Door corona mochten we met een keizersnede al na 3 dagen naar huis in plaats van 5 dagen. 

Door corona was er geen kraamhulp of extra hulp van familie. Een (andere) vroedvrouw kwam om de hechtingen te verwijderen een paar dagen later en dat was het dan. Gelukkig kon ik telefonisch altijd terecht bij mijn vroedvrouw. Op de moeilijke momenten, zoals een beginnende borstontsteking, vroeg ze twee keer per dag te bellen. Zo kon ze de situatie goed vanop afstand in het oog kon houden. Zonder haar was ik nu geen borstvoeding meer aan het geven.” 

Hoe kan de dichte omgeving een mama die borstvoeding geeft het beste steunen? 

“Door er voor haar te zijn. In het begin was het zoeken voor mijn partner omdat hij me niet kon helpen met Lukas eten te geven. Zeker als de borstvoeding niet zo goed vlotte, was dit ook voor hem moeilijk. Nu weet hij dat hij kan helpen door een glas water aan te geven of door de baby even vast te houden als ik verander van borst. Dat zijn kleine dingen, die het net iets makkelijker maken.  

Verder helpt het ook als je omgeving positief denkt over borstvoeding. Niet iedereen in mijn omgeving zou er zelf voor kiezen, maar ik heb weinig negatieve reacties hierover gehad. Iedereen respecteerde mijn keuze en dat is belangrijk. Mijn baby is nu 6 maanden. Ik ben blij dat ik zo lang borstvoeding heb kunnen geven en nog niet denk aan stoppen. Maar ik merk wel dat ik nu meer en meer de vraag krijg hoelang ik nog borstvoeding wil geven. Verschillende mensen denken precies dat borstvoeding de eerste maanden wel goed is, maar als je langer dan een jaar zou willen geven, krijg je snel de reactie dat je erin ‘overdrijft'.” 

Borstvoedingsinspiratie Sien
borstvoedingssteun Sien

Heeft iets of iemand je geïnspireerd om borstvoeding een kans te geven? 

“Ik wou mijn baby heel graag het colostrum meegeven, zodat zijn immuunsysteem een boost krijgt van in het begin. Verder heeft corona mij ook een extra duwtje gegeven: als we besmet zouden geraken, zou ik hem heel graag extra antistoffen kunnen geven via de borstvoeding. Zo hoop ik hem wat extra te kunnen beschermen.” 

Heb jij een leuke, grappige, genânte, lieve … borstvoedingsanekdote? 

“Door het drinken komt de ontlasting van mijn zoontje sneller op gang. Laten we zeggen dat ik regelmatig een verrassing krijg terwijl hij heerlijk aan het drinken was. Soms is de toestroom van mijn moedermelk ook vrij sterk, waardoor hij wel eens een borstvoedingsdouche krijgt als hij mijn tepel plots loslaat.  
 
En een tijdje geleden kreeg hij een nieuwe knuffel. Hij was er zo zot op en hield daarom de knuffel stevig vast terwijl hij dronk. Op een avond dommelde hij wat in tijdens het drinken en toch hield hij de hele tijd de knuffel vast met de snuit naast zijn mondje. Het leek erop dat hij de knuffel wou laten meegenieten van zijn melkje.” 

De leukste borstvoedingsverhalen
borsvtoedingsanekdote Sien