“Ik ben overtuigd van de ongelooflijke meerwaarde van onze data over het gewicht van kinderen"

kinderen lopen hand in hand in een hal

"Er zijn weinig landen die van zoveel kinderen zoveel meetgegevens hebben", zegt wetenschappelijk adviseur Diederik Vancoppennolle. 

Diederik Vancoppennolle, wetenschappelijk adviseur bij Opgroeien, is een van de sprekers op het 16de Wereldcongres Publieke Gezondheid, dat dit jaar online plaatsvindt. Diederik geeft op 16 oktober uitleg over de gewichtsstatus van 2- tot 14-jarigen in Vlaanderen. 

Wat wil je benadrukken tijdens jouw sessie?

"Ik ben overtuigd van de ongelooflijke meerwaarde van onze data en de analyse die we samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid hebben gemaakt. Die meerwaarde wil ik graag in de verf zetten voor andere landen en de academische wereld. Zo kunnen we nagaan of we onze data ook kunnen vergelijken met die van andere landen. Als we kunnen benchmarken dan kunnen we ook nagaan of andere landen dezelfde tendensen zien, zoals meer overgewicht bij kinderen in kansarmoede."

Diederik Vancoppenolle: Ik ben overtuigd van de ongelooflijke meerwaarde van onze data en de analyse die we samen met Zorg en Gezondheid maakten. Die meerwaarde wil ik graag in de verf zetten voor andere landen en de academische wereld.

Zijn de data straf?

"De data die we analyseerden voor het rapport zijn zeker straf. Er zijn weinig landen die van zoveel kinderen zoveel meetgegevens hebben en die bij de analyse ook relevante andere variabelen (zoals leeftijd, woonplaats, origine moeder, kansarmoede en woonplaats) kunnen meenemen. Onze analyse steunt op meer dan 1 miljoen meetgegevens."

"We zijn er ook in geslaagd om Zorg en Gezondheid en de CLB’s te overtuigen om het door ons toegepaste referentiekader om prevalentiecijfers te berekenen ook toe te passen. Zo komen we gezamenlijk naar buiten met cijfers over kinderen van 2 tot 14 jaar."

Katrien Verhegge: Kansrijk opgroeien bestaat uit veel facetten. Een gezonde levensstijl vanaf de prille start maakt daar absoluut deel van uit. Als overheid hebben wij de taak om hier maximaal in te ondersteunen. De cijfers tonen dat gezondheidsverschillen al vroeg in het leven ontstaan. Het is belangrijk om te blijven inzetten op vroegtijdige en laagdrempelige preventie. Dit rapport biedt extra kapstokken om op maat van gezinnen aan de slag te gaan.

Wat hoop je zelf te leren op het congres?

Wereldcongres Publieke Gezondheid 2020

"Ik hoop meer te weten te komen over de cijfers in andere landen of over succesvolle initiatieven om overgewicht bij kinderen tegen te gaan of te vermijden. Het congres gaat echter veel veel ruimer, maar tijd ontbreekt om alles te volgen. Zo’n congres is sowieso erg leerrijk om te zien wat men in anderen landen doet en om te weten welke thema’s academisch leven."

Diederik Vancoppenolle presenteert het abstract Evolution and variation in the weight status (BMI) of children in Flanders (Belgium) op het 16de Wereldcongres Publieke Gezondheid.