Dag van de Verpleegkundige: een pluim voor onze 700 verpleegkundigen

Verpleegkundige Dominique Cuyvers met kind op schoot tijdens huisbezoek

Met meer dan 700 zijn ze: de verpleegkundigen bij het agentschap Opgroeien. Op 12 mei, de Dag van de Verpleegkundige wil Opgroeien hen bedanken voor hun inzet en hun hart voor kinderen, jongeren en gezinnen.

5 weetjes over de verpleegkundigen bij Opgroeien

 1. Niet alleen bij Kind en Gezin, ook bij Jeugdhulp werken verpleegkundigen. Je vindt ze in de gemeenschapsinstellingen. Ze werken rechtstreeks met de jongeren in een team met de opvoeder, leerkracht, contextwerker, psycholoog …
   
 2. De 700 verpleegkundigen bij Kind en Gezin werken in 57 teams in Vlaanderen en Brussel. Die teams ondersteunen aanstaande ouders en gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar.
   
 3. Kind en Gezin-verpleegkundigen bieden vooral preventieve medische ondersteuning. Ze werken in een multidisciplinair team, met daarin ook een gezinsondersteuner, sociaal werker en psychopedagoog. Dat biedt zoveel mogelijk kansen om alle gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen, ook de meest kwestbare.
   
 4. Onze verpleegkundigen staan heel dicht bij de kinderen, jongeren en gezinnen, ook in tijden van corona. Ze hebben op heel wat manieren contact, en zien hen niet alleen fysiek in het consultatiebureau of in de gemeenschapsinstelling. Telefoneren, beeldbellen, chatten …: ze doen het allemaal.
   
 5. Opgroeien heeft heel wat vacatures, ook voor verpleegkundigen, zoals in Antwerpen en Brussel. Schrijf je in voor de Job Alert en ontvang elke week de nieuwe vacatures in je mailbox.

 

De werkdag van verpleegkundige Dominique Cuyvers

Bekijk hoe gevarieerd de werkdag van een verpleegkundige is bij Kind en Gezin, zoals van Dominique Cuyvers, verpleegkundige in het consultatiebureau van Heusden-Zolder.

Verpleegkundige Dominique in gesprek met een collega

Dominique: Als je een open houding aanneemt en oprecht luistert, durven ouders hun bezorgdheden delen en zich blootgeven. Dat raakt me telkens weer.

2020: Jaar van de Verpleeg- en Verloskundige

200 jaar geleden werd de Britse verpleegkundige Florence Nightingale geboren, een van de grondleggers van de moderne verpleegkunde. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie om 2020 uit te roepen tot Jaar van de Verpleeg- en Verloskundige. 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale, is elk jaar de Dag van de Verpleegkunde.