Borstvoedingsinspiratie dankzij de meer dan 50 BV-BV's

De BV-BV's nominaties, week van de borstvoeding

Correcte informatie, steun uit de omgeving en inspirerende voorbeelden zijn drie belangrijke factoren om succesvol met borstvoeding te starten. Daarom lanceerde Kind en Gezin een oproep om een BV-BV ofwel BorstVoeding-Bekende Vlaming te nomineren. Een BV-BV is een (bekende of minder bekende) man of vrouw, blogger, influencer die borstvoeding op een (h)echte, inspirerende manier in de kijker zet.

350 hartjes voor meer dan 50 inspirerende BV-BV’s

Kind en Gezin kreeg 350 nominaties voor meer dan 50 BV-BV’s.

Elk van de BV-BV’s kreeg daarnaast ook hartverwarmende complimenten. Elke BV-BV wordt gewaardeerd voor het delen van correcte informatie, het normaliseren van borstvoeding, ook in moeilijke omstandigheden, de realistische en grappige, herkenbare verhalen over borstvoeding en afkolven, de combinatie van werk en borstvoeding geven, … en vooral ook het gebruik van humor. Hun foto’s en verhalen getuigen van liefde, eerlijkheid en geven zo kracht en steun.

debvbvs: de BorstVoedings-BekendeVlamingen, top 10 BV-BV's

@jehoortwatineenklaslokaal (Arnoleon): "Hij verdient een nominatie omdat Arno zo intens supportert voor borstvoeding. Zo schoon hoe hij zich inleeft."

@sofinessetje: "Sofie is heel eerlijk en open over borstvoeding, zonder andere types voeding slecht te noemen. Zij begrijpt hoe het werkt! En inspireert mensen om op een correcte wijze borstvoeding te geven. Daarnaast is ze enorm voorstander van een geïnformeerde keuze. Dankzij Sofie koos ik ook voor borstvoeding."

Alle toppers

Kind en Gezin vindt het fantastisch dat er zoveel borstvoedingsinspiratie gedeeld wordt. Naast de top 10 zijn er nog meer dan 40 andere BV-BV's genomineerd. Iedereen die inspireert is een BV-BV en verdient een applaus. Sterker nog, elke ouder verdient applaus. Met deze volledige lijst wil Kind en Gezin alle inspiratie delen. Want, bekend of iets minder bekend ... Waarderen, inspireren, empoweren, vertellen, luisteren…  Het maakt een wereld van verschil. Samen sta je altijd sterk(er). Ook als je denkt aan borstvoeding.

De genomineerde BV-BV's, in willekeurige volgorde: Eva De Roo, Nathalie Bonnier, Fientje De Maeyer, Veronique Leyssen, Dena Huys, Yaana Van Royen, Tatiana Beloy, Naomi Casier, Sofie Verschueren, Lisa Pauwels, Anne Snoeks, Sieglinde Michiel, Clara Cleymans, Arno Vande Velde, Laura Van Heuven, Serena Debonnet, Joke Muyldermans, Kathy Dilny, Eva Tuytelaers, Selah Sue, Katrijn Van Bouwel, Sanne De Weerdt, Rien de Mey, Kim-Lie Willems, Nathalie Meskens, Chiara Massa, Natalia Druyts, Kiani Pleune, Astrid Coppens, Kim Calomme, Marielia Maivyelea, Ines Verherstraeten, Jade De Beuckelaere, Fente Swinnen, Annemie Inion, Fientje De Maeyer, Hannelore Deblauwe, Lieve Vandenweghe, Heidi Van Tielen, Ilse Bilzen, Dina Tersago, Elisa Guaracci, Ilse Dierickx, Elisabeth Van Lierop, Elke Notebaert, Natalia Druyts, Elke Vanden Broeck, Josje Huisman, Anastacya Chernook, Lies Clerx, Anke Buckinckx, Liesbeth Buret de Longagne, Tjalle Lemmens, Lotte Marechal
debvbvs: Laura Van Heuven, Eva Tuytelaers, Tatyana Beloy, Veronique Leysen, Katrijn Van Bouwel, Dina Tersago
debvbvs: Natalia Druyts, Sofie Verschueren, Anne Snoeks, Arno Vande Velde
Sofie Verschueren: “Ik ben al lang en heel intensief bezig met borstvoeding. Met mijn account wil ik mythes uit de wereld helpen en andere mama’s aanmoedigen om een bewuste keuze te maken. Of dat nu borstvoeding of flesjesvoeding is, met de juiste informatie kom je ver."
Arno Vande Velde: "Ik vind het heel tof dat ik genomineerd werd. Mijn borstvoedingscartoons dateren van een tijdje geleden, maar toch blijven ze opvallen. Ik wilde vooral een eerlijk beeld schetsen en mijn vrouw een hart onder de riem steken.”
logo bvbv, #debvbvs, borstvoeding bekende vlaming, borstvoeding, campagne Kind en Gezin

Katrijn Van Bouwel: "De nominatie betekent zoveel voor mij. Zonder online steun had mijn eigen avontuur er heel anders uitgezien. Ik heb vaak 's nachts tussen het voeden en de twijfels door berichten gestuurd naar andere mama's (of overdag, in de kraamtijd leek daar niet zoveel verschil tussen). Ik kende weinig mensen uit het 'echte leven' waar ik hulp aan kon vragen. Voor iets dat zo natuurlijk is, is het ook verdomd moeilijk. Ik nam me heilig voor hetzelfde te doen voor andere mama's die eraan wouden beginnen. Dus ik deelde de hoogte- en de dieptepunten, het kolven overal, wat ik leerde, de onzeker- en de tederheid, een ouder kindje aan de borst, antwoordde op zoveel vragen,... Deze nominatie geeft me het gevoel dat ik een beetje kon teruggeven, van wat ik kreeg. En waarom zo'n borstvoedingsweek nodig is? Niet om ouders die voor poedermelk kozen in het gezicht te wrijven dat ze een 'slechte keuze' maakten.  Elke bewuste keuze is de juiste, en een blije mama, is een blije baby. Maar nu kàn je geen vrije keuze maken. Wil je borstvoeding geven? Succes, want de structuren maken het niet makkelijk: foute fabels, slecht advies, geen kolfpauzes, weinig steun van hogerhand, matig geïnformeerde zorgverleners... Het is toch niet normaal dat het slagen van je borstvoedingsavontuur afhangt van wie je toevallig tegenkomt, online of in het echt?"

Cijfers uit het Kind in Vlaanderen 2019

  • In 2019 startte in Vlaanderen bijna 81% van de pasgeborenen met borstvoeding (79% uitsluitend borstvoeding, 2% in combinatie met andere voeding).

  • Op dag 6 kreeg 76% van de baby's borstvoeding 
    (al dan niet gecombineerd met andere voeding).

  • Op 6 weken krijgt 64% van de baby's in Vlaanderen borstvoeding (al dan niet gecombineerd met andere voeding).