3 jongeren, 3 verhalen

3 jongeren, 3 verhalen

Yana, Sharon en Ian groeiden op in de jeugdhulp. Nu staan ze op eigen benen en delen ze hun verhaal. Zo willen ze andere jongeren tonen dat ze niet alleen zijn en hen meegeven dat ze niet mogen opgeven.

Een jaar lang bloggen drie twintigers van het GELUK(t)-project over hun leven en hun jeugd én gaan ze op bezoek in voorzieningen om andere kinderen en jongeren in de jeugdhulp moed in te spreken. Yana, Sharon en Ian kunnen als geen ander vertellen wat er omgaat in het hoofd van kinderen en jongeren die voor korte of lange tijd in een leefgroep wonen ... Ze maakten het zelf allemaal mee en blikken nu terug op die periode. 

Zware scheiding

"Ik was nog heel jong toen ik in een leefgroep terechtkwam", vertelt Yana. Ze is intussen 21 en woont samen met haar zoontje Myliano (1) in een appartement in Antwerpen. "Veel herinner ik me niet van die eerste momenten. Voor mij was opgroeien in een leefgroep heel gewoon, ik dacht dat dat een thuis was. Toen ik zeven was kon ik bij mijn mama gaan wonen. Ze had een zware scheiding met mijn papa achter de rug. Maar ik begon me schuldig te voelen tegenover mijn papa en ben toen halsoverkop bij hem ingetrokken. Na een tijdje liep dat mis en ben ik terug in een leefgroep terechtgekomen."

Geef niet op

"Toen onze mama aan papa vertelde dat ze wilde scheiden, draaide dat uit op een fikse ruzie", zegt Sharon (25). "Mama nam mijn broer en ik midden in de nacht mee naar een vluchthuis. We bleven er vier maanden. Daarna trok mama met ons naar een klein appartementje. We hadden toen maandenlang geen contact met papa. Een jaar later zijn mijn broer Ian en ik in een leefgroep beland."

"We werden uit school gehaald door de jeugdbrigade van de Antwerpse politie", gaat Ian (24) verder. "We reden langs ons huis om kleren op te pikken en daarna werden we afgezet in een voorziening. Zo zijn we in de jeugdhulp beland. En toch ... We zijn op onze pootjes terechtgekomen. Als ik nu zie waar ik sta, kan ik alleen maar trots zijn. Ik heb vast werk, een vast inkomen, een vaste relatie. En dat wil ik meegeven aan jongeren: geef niet op, blijf geloven in jezelf."

Ontdek het verhaal van Yana, Sharon en Ian