Webinar

Koffie met Kennis | 'De Ideale Wereld' en geblokkeerde ontwikkelingstrajecten

Wat is het?

Maandelijks verwelkomt EXPOO|Opgroeien experts op de koffie over diverse thema's voor professionals binnen het brede werkveld jeugd- en gezinsbeleid. Beleid, wetenschap en praktijk inspireren elkaar.

In deze nieuwe aflevering van Koffie met Kennis focussen we ons op de inspirerende praktijken uit de ‘Ideale Wereld’. Niet het televisieprogramma. Wel het innovatief project dat gedeelde verantwoordelijkheid voor kinderen en jongeren in de residentiële jeugdhulp centraal stelt om geblokkeerde ontwikkelingstrajecten te vermijden. 

Welke inspiratie nemen we mee als we het ‘Vroeg en nabij’-verhaal in de praktijk willen brengen?

Wat zal je leren?

In drie netwerken zijn de afgelopen twee jaar leerervaringen gedeeld en innovatieve projecten opgestart. Met één doel: kinderen en jongeren die de werking uitdagen, niet los te laten. Te vertrekken van wat de jongere echt nodig heeft en niet langer te denken in functie van het klassieke (sectorale) aanbod.

Tegelijk met de opstart van de projecten liep een actieonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksgroep CAPRI, van de Universiteit Antwerpen.

Tijdens deze Koffie met Kennis belichten we hoe deze projecten passen in het breder verhaal van gedeelde verantwoordelijkheid, zoomen we in het op de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek en laten we ons inspireren uit de ervaringen en verhalen vanop het terrein.

Het programma

Tijdens dit online uurtje brengen we een panel van experts en praktijkvoorbeelden samen om belangrijke vragen te verkennen en praktische inzichten te delen.

Met volgende gasten:

  • Nele Van Nevel, stafmedewerker West-Vlaanderen, bovenlokale teams Opgroeien en lid van de stuurgroep Co-ncept, West-Vlaanderen
  • Charlotte Fortems, onderzoeker CAPRI, UAntwerpen en betrokken bij project Trawant, Antwerpen
  • Benny Maes, atelierwerking ideale wereld regio Plantrekkers, Limburg.

Andere afleveringen van 'Koffie met Kennis'? Herbekijken kan!

Over de organisator

EXPOO is het Expertisecentrum Opvoeden en Opgroeien van het agentschap Opgroeien. Je kunt bij EXPOO terecht voor actuele, betrouwbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke informatie en kennis. 

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
27/09/2024
9u00 - 10u00 Online via video

Organisator

EXPOO

Datum

27/09/2024 9u00 - 10u00

Prijs

Gratis

Locatie

Online via video
Ook interessant