Webinar

Complexe scheidingen: van visie naar een plan voor een gecoördineerde aanpak

Wat is het?

Op vrijdag 28 juni organiseert Opgroeien een webinar over de visie op complexe scheidingen en het bijhorend projectplan. De webinar richt zich exclusief tot de magistratuur.

Wat zal je leren?

Scheiden is een heftige gebeurtenis met een enorme impact op het leven van zowel volwassenen als kinderen. Sommige gezinnen vinden na verloop van tijd weer hun balans, anderen komen terecht in een hopeloos gevecht.

De conceptnota voor nieuwe regelgeving die ingediend werd in het Vlaams Parlement en de adviesnota daarop van de hand van het Kinderrechtencommissariaat over de bescherming van kinderen in hoogconflict scheidingen waren aanleiding voor Opgroeien om dit thema op de kaart te zetten. Zo is er binnen het ondernemingsplan een ruimer project uitgewerkt om tot een gecoördineerde aanpak van complexe scheidingen te komen. Er zijn ook enkele actielijnen bepaald, bijvoorbeeld:

  • een onderzoek naar wat Opgroeien kan betekenen in de materie,
  • een doorgedreven samenwerking met de meest relevante interne en externe partners, vooral door de gevoeligheid en ernst van de problematiek,
  • een duidelijke positionering in taal, zienswijze, wetgeving en mandaten, én ten aanzien van ouders en kinderen en hun families.

Het programma

We willen door samenwerking deze uitdagingen aangaan en een positieve impact hebben op gezinnen in scheidingssituaties.

De webinar van 28 juni is alvast een belangrijke stap naar die samenwerking.

Deze webinar is exclusief voor de magistratuur.

Over de organisator

Opgroeien bundelt de krachten om zo veel mogelijk kansen te creëren voor alle kinderen en jongeren en hun gezinnen die in Vlaanderen en Brussel opgroeien.
De dienstverlening gaat van preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, tot het Groeipakket, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en de aanpak van jongeren die delicten plegen. Het agentschap kiest expliciet voor een geïntegreerde, multi-expertise aanpak en de samenwerking met heel wat partners. Zo worden gezinnen maximaal ondersteund.

Alle Beschikbare sessies

Datum Tijdstip Locatie
Volgende datum
28/06/2024
13u00 - 14u30 Online via video

Organisator

Opgroeien

Datum

28/06/2024 13u00 - 14u30

Prijs

gratis

Locatie

Online via video

Thema's

Scheiding
Vragen?
Neem dan contact op met:
Portret van Nele Haedens
Nele Haedens
Beleidsmedewerker
Ook interessant