Gezinnen verbinden zich (online) met elkaar tijdens Week van de Opvoeding

Banner campagnebeeld Week van de Opvoeding 2020

Van 16 tot 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. Deze campagne maakt ouderschap en het belang van opvoeden zichtbaar en bespreekbaar. In plaats van de vele activiteiten die normaal plaatsvinden, hebben initiatiefnemers VCOK (Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang), Gezinsbond en EXPOO/Opgroeien een alternatief programma klaar: ze dagen gezinnen uit om zich via een online game met elkaar te verbinden, elke dag vertellen bekende vloggers hoe ze naar opvoeding kijken, tot 28 mei kunnen ouders deelnemen aan een groot aanbod webinars en op 15 mei is er een speciale uitzending van Radio EXPOO.

Thema van de Week van de Opvoeding: 'Opvoeden is geen (wed)strijd'

De Week van de Opvoeding zet elk jaar een maatschappelijk relevant thema in de kijker. Dit jaar koos het werkveld voor het thema ‘Opvoeden is geen (wed)strijd’.

“Elke ouder onthoudt andere dingen uit zijn of haar eigen opvoeding. De ene houdt van rust en regelmaat, de ander is meer van ‘go with the flow’. Elk kind heeft een eigen temperament, talenten en trekjes die ouders de gordijnen kunnen injagen. Het jaarthema is een warme oproep om de wedstrijd uit het opvoeden te halen en mild te zijn voor jezelf, je kind en de ouders om je heen. Zo creëer je verbinding en begrip”, zeggen de organisatoren.

 

Studio Sofa: gezinnen uitdagen om zich met elkaar te verbinden

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei worden alle gezinnen in Vlaanderen uitgedaagd om zich (online) met elkaar te verbinden. Ze moeten een gekke, grappige video maken en uploaden op Facebook. Op het einde van de dag worden alle inzendingen aan elkaar gemonteerd tot 1 leuke video. Zo zijn alle gezinnen tijdens de Week van de Opvoeding ook echt met elkaar verbonden. Das Box zorgt voor de concrete uitwerking van het online game.

“We spelen een online spel, waarbij alle deelnemers winnen. Want, plezier, verbinding en positiviteit staan voorop. We hopen dat veel gezinnen hun creativiteit en originaliteit gebruiken, wij zorgen op het einde van de dag voor de verbinding tussen alle gezinnen die hebben deelgenomen”, zeggen de organisatoren.

 

Bekende Vlamingen vloggen over opvoeding

Joris Hessels en Erika Van Tielen, Nina Mouton, Bruno Vanobbergen en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens vloggen over opvoeden zonder wedstrijd, en geven op deze manier een inkijk in hun opvoeding, samen met twee minder bekende papa’s.

 

Joris Hessels: Laat jezelf toe om het niet te weten. En zeg dat ook tegen je kind, dat je het soms niet weet. Want als kind dacht ik, volwassenen weten alles. Was dat even een desillusie, toen ik dan eindelijk volwassen werd.

Wim Schotsmans (blogger bij Vaderklap): Het is ok. We zijn allemaal aan het zoeken, we zijn allemaal ons best aan het doen. Wees maar mild voor jezelf. We zijn maar mensen, met onze eigen twijfels, fouten, vragen en idealen. En dat is helemaal ok.