Verpleegkundige bij lokaal team Kind en Gezin Zuid-Leuven

Verpleegkundige Anse bij lokaal team Kind en Gezin Zuid-Leuven

Anse werkt als verpleegkundige voor Kind en Gezin in de regio Zuid-Leuven (dit lokaal team omvat de gemeenten Bierbeek en Lubbeek). Ze studeerde Vroedkunde en Gezinswetenschappen.

Sinds wanneer werk je voor Kind en Gezin? Wat trok er jou aan in een job voor Kind en Gezin?

“Ik werk sinds juli 2017 als verpleegkundige voor Kind en Gezin. De combinatie van verpleegkundige verantwoordelijkheden en advies geven over opvoeding, sprak mij erg aan. Bovendien vind ik het ook fijn dat we gezinnen voor een langere periode opvolgen. Tijdens de periode van een baby tot een kind 2,5 jaar is, speel je een belangrijke rol voor een gezin. Je ziet kinderen opgroeien, voelt ouders groeien in hun rol, ... Soms komt er nog een kindje bij in een gezin en merk je dat je toch nog wat nieuwe dingen kan bijbrengen. Ik vind het mooi dat we er van in het begin voor hen zijn en proberen alle kinderen een eerlijke start te geven in het leven.”

Hoe ben je bij Kind en Gezin terechtgekomen?

“Ik deed eerst een jaar vrijwilligerswerk in het Huis van het Kind in Leuven. Als vrijwilliger mat en woog ik de kinderen op het consultatiebureau van Kind en Gezin. Zo kon ik al wat proeven van de job als verpleegkundige. Toen ik zag dat er een vacature vrij was, twijfelde ik geen seconde om te solliciteren.”

AnseJe ziet kinderen opgroeien, voelt ouders groeien in hun rol, ... zo leuk! Soms komt er nog een kindje bij in een gezin en merk je dat je toch nog wat nieuwe dingen kan bijbrengen. Ik vind het mooi dat wij er van in het begin bij zijn en proberen alle kinderen een eerlijke start te geven in het leven.

Anse, verpleegkundige bij Kind en Gezin

Wat doe je precies? Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Ik heb een heel gevarieerde agenda. Een aantal keer per week ondersteun ik bij de consultaties, zowel overdag als 's avonds. Ouders komen dan langs op het consultatiebureau. Ze stellen de vragen waar ze op dat moment mee zitten en we volgen de ontwikkeling van hun kindje op. Soms bezoek ik gezinnen ook thuis. Alle kinderen krijgen van ons ook een gratis gehoortest. Wekelijks hebben we een vergadering met het hele team. Dan overleggen we met elkaar, wisselen we ervaringen uit, …

Daarnaast geef ik regelmatig een groepssessie rond een belangrijk thema voor ouders, zoals zindelijkheid, slapen, ... Af en toe sta ik op een Babybeurs om aanstaande ouders meer te vertellen over onze dienstverlening. Ik ga ook regelmatig langs bij onze partners zoals het OCMW, Huis van het Kind, … Ik hou van die afwisseling van taken. Dat maakt het boeiend en zo blijf ik bijleren.”

Wat is voor jou het moeilijkste in je job?

“Soms ontmoeten we gezinnen in moeilijke situaties zoals in het geval van partnergeweld, een scheiding of een gezin dat in armoede opgroeit zonder onderdak of inkomen. Op die momenten is het belangrijk om hulp te vragen aan je collega’s en ouders in contact te brengen met de juiste instanties. Als hulpverlener wil je graag concreet iets ondernemen, maar mijn aanwezigheid en luisterend oor betekent al veel. Als je dan 's avonds thuis komt, is het wel een uitdaging om deze situaties van je af te zetten.”

Wat vind je het fijnste aan je job? Wat motiveert je?

“De complimenten die ik van gezinnen krijg. Voor mij is het een kleine moeite om een luisterend oor te zijn, kleine tips of tricks te delen, hen gerust te stellen of er gewoon voor hen te zijn. Voor ouders is het vaak een wereld van verschil om te weten dat er iemand is die hen begrijpt en vertrouwen geeft.”

Waarom doe je je werk graag?

“Ik vind het fijn om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar hun nieuwe rol als ouder. Om te luisteren naar hun onzekerheden bij het opvoeden en hen bevestiging en vertrouwen te geven dat ze ‘goed bezig’ zijn. De waardering die ik krijg, zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier ga werken.”

Lokaal team Kind en Gezin

In totaal zijn er 57 lokale teams, gevestigd in Vlaanderen en Brussel.

Elk lokaal team bestaat uit meerdere gemeenten, met uitzondering van de grootsteden. Het lokaal team brengt een aanbod op maat, aangepast aan de lokale situatie in een gemeente of stad en de noden van elk gezin. Ze hebben een samenwerking met lokale partners (lokale overheid, Huis van het Kind, Kinderopvang). Samen met alle partners wil elk team alle (aanstaande) ouders en gezinnen ondersteunen en kansen geven.

Elk lokaal team is multidisciplinair samengesteld. Aanstaande ouders en gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar kunnen terecht bij een:

  • Verpleegkundige: biedt voornamelijk preventieve medische ondersteuning
  • Gezinsondersteuner: legt verbinding met kwetsbare gezinnen met kinderen vanuit de eigen ervaringsdeskundigheid, brengt gezinnen in contact met collega’s en partners
  • Sociaal werker: versterkt de maatschappelijke participatie van kinderen en ouders in kwetsbare gezinnen
  • Psychopedagoog: ondersteunt gezinnen met thema’s zoals ouderschap en opvoedingsondersteuning, van basisondersteuning tot hulp bij verontrusting